Creditele în lei vor fi din ce în ce mai scumpe

20

O mărire a ROBOR este anticipată de către OTP Bank, dobânda interbancară ce stă la baza dobânzilor percepute de bănci la împrumuturile acordate în lei, până la nivelul de 4% în 2020.

Robor-ul la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar ar putea creşte la 3,5%-3,6% anul viitor şi la 4% în 2020, a declarat joi analistul macroeconomic al OTP Bank România, Csaba Balint, conform News.ro.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, conform datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

”Robor-ul a crescut foarte mult din mai multe motive: lichiditatea a dispărut, condiţiile externe s-au înrăutăţit. De aceea, noi ne aşteptăm ca, pe termen scurt, putem să vedem corecţii, putem să vedem scăderi. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuieşte mai mult, s-ar putea ca Robor-ul la trei luni să scadă chiar şi la 3,1%. Deci, pe termen scurt, putem să vedem corecţii. Dar aşa, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în SUA, la ce se întâmplă în zona euro, trendul general este de creştere. Foarte probabil, nu cu astfel de salturi, cum am văzut până acum, dar trendul general e spre sus”, a susținut Csaba Balint.

El consideră că ciclul de normalizare al Robor-ului nu s-a încheiat deocamdată.

”Cred că acest ciclu de normalizare încă nu s-a încheiat. Dar ne aşteptăm ca astfel de salturi nu vor mai avea loc sau sperăm că vor fi mai mici. Depinde foarte mult şi de ce se întâmplă în SUA, dacă administraţia Trump iese cu alte idei noi, presiunile pe curs vor fi mai semnificative, deci riscurile, incertitudinile sunt multe”, a precizat Csaba Balint, într-o întâlnire cu presa.

Întrebat când s-ar putea stabiliza Robor-ul, acesta a răspuns că pentru 2019 se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 3,25%.

”Asta ar însemna ca Robor-ul ar ajunge undeva la 3,5%-3,6%, bineînţeles cu oscilaţii, cu creşteri, cu scăderi. Şi în 2020 încă o creştere mică. În cazul în care inflaţia se va stabili în jur de 3% şi avem o dobândă real pozitivă, în jur de 4% pare plauzibil”, a declarat Csaba Balint.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata