Creşterea TVA a ridicat veniturile bugetare în iulie cu 7,5%

9

Decizia de majorarea a TVA la 24% şi creşterea accizelor au determinat o creştere a veniturilor bugetare în iulie cu 7,5% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 16 mld. lei, continuând tendinţa ascendentă a încasărilor din iunie.

În urma acestei evoluţii, veniturile colectate la bugetul general au ajuns după şapte luni în teritoriul pozitiv pentru prima dată în acest an, la 93,3 mld. lei, cu 1,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii BCR remarcă majorarea cu 17% a încasărilor din TVA iulie la iulie, estimând că în lunile următoare sunt de aşteptat mai multe efecte pozitive de pe urma creşterii cotei la 24%, scrie Ziarul Financiar.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general, după contribuţiile sociale. În iulie, încasările din TVA au ajuns la 3,2 mld. lei, iar sumele adunate la buget din accize au urcat cu 36,2%, la 2 mld. lei. Pe ansamblul primelor şapte luni din acest an, TVA şi accizele au adus la buget 19,6 mld lei, respectiv 9,09 mld. lei.

„Creşterea veniturilor din accize pe primele şapte luni dovedeşte că lupta împotriva evaziunii fiscale în domeniul alcoolului şi tutunului s-a intensificat”, este de părere Eugen Sinca, analist al BCR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata