Cristi Borcea, în dosarul transferurilor: Dădeam jucătorii şi lui Bin Laden, pe noi ne interesau banii

4

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, a declarat miercuri, în dosarul transferurilor, că în 1999 Dinamo avea o situaţie financiară foarte proastă şi că principalele fonduri ale clubului proveneau din vânzarea de jucători.

„Peste 95% dintre jucătorii din fotbalul românesc erau reprezentaţi de Ioan şi de Victor Becali, ei aveau diverse legături cu firme, cluburi, agenţii. Pe noi ne interesau numai banii, dacă ziceau să dăm jucătorul lui Bin Laden, îl dădeam lui Bin Laden. Aveam o situaţie financiară foarte proastă, între 1991 şi 1999, Dinamo nu a mai făcut performanţă sportivă. 70-80% din buget o reprezenta vânzarea de jucători”, a spus Cristi Borcea.

„Eu nu-i dădeam lui Bin Laden”, a venit replica lui Ioan Becali.

Borcea a precizat că toate sumele provenite din cele şapte transferuri la care se face referire în dosar au fost încasate în totalitate şi înregistrate în contabilitatea Clubului Dinamo.

„Scopul nostru era de a încasa bani, nu ne interesa de unde încasam acele sume. Legătura cu societăţile olandeze era ţinută prin Ioan Becali, în calitatea sa de impresar”, a mai spus Borcea.

El a prezentat un tabel cu toate transferurile profitabile făcute de el la Dinamo, pe care l-a înmânat direct preşedintelui completului şi a afirmat că în toată activitatea sa nu a prejudiciat clubul Dinamo, mai mult, a obţinut cele mai mari performanţe, mai mari chiar decât cele de dinainte de 1989.

„Fac precizarea că jucătorul Mihalcea, de exemplu, a fost achiziţionat cu 2.000 de dolari de la Unirea Slobozia şi vândut către Genoa pentru un milion de euro. După un an şi jumătate s-a întors gratis la club iar eu am primit mandat din partea Consiliului de Administraţie al FC Dinamo să-l vând cu 50.000 de dolari iar firma olandeză a obţinut 250.000 de dolari pentru acesta”, a mai declarat Borcea.

Alături de acesta au mai fost audiaţi miercuri fostul patron al Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, impresarul Ioan Becali şi fostul director sportiv al Oţelului Galaţi, Mihai Stoica.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 10 februarie, când a fost citat pentru audiere impresarul Victor Becali.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 20 mai 2013 să trimită spre rejudecare la CAB dosarul transferurilor, după ce a admis recursul declarat de DNA, dar şi recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu şi fraţii Ioan şi Victor Becali.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul Clubului Rapid, George Copos.

CAB a mai decis atunci alte condamnări: trei ani de închisoare cu suspendare pentru Jean Pădureanu, finanţatorul de la Gloria Bistriţa, patru ani de închisoare pentru Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, şapte ani de închisoare cu executare în cazul lui Cristian Borcea, fost finanţator al FC Dinamo Bucureşti, opt ani de închisoare cu executare pentru fostul impresar Ioan Becali, şapte ani de închisoare cu executare pentru impresarul Victor Becali, trei ani de închisoare cu suspendare pentru fostul angajat al firmei „Becali sport” Gică Popescu şi trei ani de închisoare cu suspendare pentru Gheorghe Neţoiu, fost acţionar la clubul de fotbal Dinamo.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea de sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Toţi cei opt oameni din fotbal au declarat recurs. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata