Cristian Cioacă îşi va putea relua activitatea la Poliţia Municipiului Piteşti

6

Cristian Cioacă îşi va putea relua activitatea în cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti pe postul pe care l-a ocupat înainte de a fi arestat preventiv, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.

Cioacă ar urma să revină pe postul de dispecer, atâta timp cât nu este condamnat definitiv. El va fi pus la dispoziţie şi nu va avea dreptul să poarte armă şi nici să instrumenteze cauze penale.

Cristian Cioacă, condamnat de instanţa de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, a fost eliberat vineri seară din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar în cazul lui.

Inculpatul a fost pus în libertate, întrucât, conform noilor reglementări legale, decizia instanţei este în acest caz executorie, deşi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cristian Cioacă poate părăsi ţara sau localitatea de domiciliu, deoarece magistraţii nu i-au impus nici o interdicţie, înlocuind doar măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar, au preciza surse judiciare. Inculpatul are doar obligaţia de a se prezenta la poliţie, conform graficului.

Completul de divergenţă care a decis revocarea arestării preventive s-a întrunit după ce completul de doi judecători de la Curtea de Apel Piteşti nu ajunsese la o concluzie unanimă asupra solicitării, în urmă cu o zi.

A fost pentru a treia oară când cele două judecătoare care formează completul nu au ajuns ajuns la aceeaşi concluzie cu privire la starea de arest a lui Cristian Cioacă. Completul de divergenţă a respins în cazurile anterioare, cu majoritate de voturi, cererea de înlocuire a arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Completul de divergenţă este format dintr-un număr de trei judecători, în vederea soluţionării litigiului, dacă cu prilejul deliberării nu s-a format o opinie unanimă în cadrul completului de judecată format din doi judecători. Prin formarea acestui complet se poate pronunţa o hotărâre cu majoritate de voturi.

Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.

Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Piteşti. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.

Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Cristian Cioacă a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie 2013.

Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata