Cristian Ghinea, numit ministru al Fondurilor Europene

14

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea în funcția de ministru al Fondurilor Europene, urmând ca ceremonia depunerii jurământului de învestitură să aibă loc la ora 17,30, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul prin care ia act de demisia Aurei Răducu din funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

Premierul Dacian Cioloş a înaintat marţi preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, în funcţia de ministru al Fondurilor Europene.

Aura Răducu şi-a depus demisia luni, la solicitarea premierului.

***

Cristian Ghinea a absolvit Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi un master în cadrul Universităţii London School of Economics (2007-2008), în cadrul căruia a studiat guvernarea europeană, potrivit site-ului caesarfoundation.org.

A colaborat cu revista „Dilema veche” (1999-2015), dar şi cu alte publicaţii, printre care „România Liberă” şi platforma online Contributors.ro.

A fost implicat şi într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR — CH şi Freedom House, mai scrie caesarfoundation.org.

Până în 2015 a fost director şi membru în consiliul director al think tank-ului Centrul Român de Politici Europene, una dintre direcţiile principale de cercetare în cadrul acestei instituţii fiind influenţa Uniunii Europene asupra justiţiei şi luptei anticorupţie în România. În decembrie 2015, a devenit consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Primului-ministru.

Este autor al mai multor capitole despre România din rapoarte internaţionale precum: „Media Sustainability Index” (studiu al Societăţii Academice Române, 2003) şi „Nations in Transit” (studii ale Freedom House).

În 2011, a coordonat un volum despre influenţa UE asupra reformei în justiţie în şase ţări din Balcani — plus România şi Bulgaria, iar în 2012 a publicat articolul „Struggling with Media Capture” (în Revista „Understanding Media Policies”, împreună cu Alina Mungiu Pippidi). Tot în 2012 a publicat volumul „Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata