Cristian Preda: Constituţia va trebui blocată, dacă e un produs 100% USL

18

Europarlamentarul Cristian Preda a scris vineri pe blogul său că, în cazul în care Constituţia revizuită este 100% un produs USL, aceasta va trebui blocată, pentru că un astfel de proiect trebuie să întrunească un minim consens al formaţiunilor politice parlamentare.

„Dezbaterea despre revizuirea Constituţiei a reînceput, după mai multe luni de întrerupere. Două sunt lucrurile care surprind. Am în vedere, mai întâi de toate, interesul public foarte scăzut pentru temă. Se discută de ani de zile despre revizuire, aşa că azi puţini sunt cei care mai par a urmări ce se petrece. În al doilea rând, e de remarcat că USL nu a renunţat la strategia confruntării. O Constituţie modificată ar cere un compromis. Ponta şi Antonescu vor să bifeze revizuirea, mizând pe impunerea unei variante improvizate fără concursul partidelor din opoziţia parlamentara sau al preşedintelui”, scrie Preda.

El adaugă că USL pare să fi uitat că sprijinul de care s-a bucurat în decembrie 2012 reprezenta doar circa 24% din totalul corpului electoral, ceea ce este puţin pentru cine are ambiţia unei modernizări veritabile a textului constituţional, iar ideea că totul s-ar putea rezolva prin organizarea referendumului de revizuire în două zile, suprapus parţial peste europene, e o iluzie.

„În opoziţie, avem datoria de a bloca pe toate căile adoptarea unui proiect care refuză un minim consens. Curtea Constituţională, Comisia de la Veneţia, preşedintele pot fi din nou actori decisivi. Dacă USL nu abandonează confruntarea, trebuie să aibă în faţă adversari gata de luptă, nicidecum de boicot. Dacă se ajunge la referendum, trebuie să ne propunem respingerea unei Constituţii 100% USL, nu demobilizarea de la urne. Un „nu” masiv ar delegitima şi proiectul revizuirii, dar şi temelia USL. Sigur, dat fiind timpul foarte scurt până în 25 mai, e posibil ca revizuirea să fie din nou un proiect blocat sau amânat. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru un calendar accelerat din senin”, mai precizează Preda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata