Croitoru, BNR: Inflaţie de 8 – 8,5% şi scădere economică de 2% până la sfârşitul anului

30

– În urma măsurilor de austeritate luate de Guvern, inflaţia României va creşte la 8 – 8,5%, dacă preţurile administrate vor rămâne la acelaşi nivel, iar economia va înregistra o scădere de 2% până la sfârşitul anului, în funcţie situaţia externă, a spus, la The Money Channel, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

El a afirmat că, în ciuda estimărilor de creştere a inflaţiei, BNR nu-şi va modifica ţinta de 3,5%, întrucât preţurile vor începe să scadă la începutul anului viitor, iar menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu este o prioritate pentru banca centrală.

Inflaţia se va duce la 8 – 8,5% în urma măsurilor. Ţinta de 3 – 3,5% trebuie menţinută, pentru că publicul trebuie să înţeleagă că BNR este fidelă stabilităţii preţurilor. În ciuda prognozei mele pentru sfârşitul anului, este nevoie să păstrăm ţinta, pentru că, după ce va creşte, va începe să scadă în 2011”, a afirmat Croitoru.

El a menţionat că şi magazinele din România, după modelul celor din exterior, vor prefera să nu transfere creşterea TVA în preţuri, ci în reducerea altor cheltuieli.
“Costul creşterii preţurilor ar întrece efectele acestor măsuri. Aceasta s-a întâmplat în alte ţări. Sunt nişte lanţuri mari care au anunţat că nu majorează preţurile”, a explicat Croitoru. El estimează că, în 2011, ţinta de inflaţie de 3% va fi atinsă.

Consilierul BNR a menţionat că, în ciuda estimărilor pozitive, criza economică din România s-ar putea prelungi cu încă 3 ani jumătate.

Continuarea în Money.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata