CSM a avizat favorabil propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi ca şef DNA

25

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, 28 martie, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Șeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni, la interviul de reînvestire în funcţie, că, în cazul întregului personal al DNA, criteriile de integritate trebuie să fie superioare oricărui magistrat.

Aceasta a răspuns întrebării vicepreşedintelui CSM, Luminiţa Palade, legate de măsurile care trebuie luate în ipoteza unor scurgeri de informaţii clasificate sau confidenţiale din DNA.

„Ne-am confruntat cu astfel de situaţii în 2013, când un procuror-şef al DNA a fost suspectat de fapte de corupţie, n-am avut nicio ezitare, am înregistrat dosarul — a fost repartizat unui procuror din structura centrală şi legea a fost aplicată la fel cum se aplică pentru toţi cetăţenii. Am avut şi astfel de situaţii şi cu poliţişti, de fiecare dată când genul acesta de dezvăluiri îmbracă forma unor infracţiuni am constituit doare penale şi le-am investigat la fel ca orice alte dosare; avem poliţişti din DNA care au fost condamnaţi pentru astfel de fapte. (…) În cazul nostru, criteriile de integritate trebuie să fie oarecum superioare oricărui magistrat”, a spus Kovesi.

Ea a arătat că, atunci când au fost identificate anumite comportamente care ar fi putut constitui abateri disciplinare, a fost sesizat de fiecare dată CSM, în special Inspecţia Judiciară.

„În ceea ce priveşte măsurile administrative referitoare la informaţiile clasificate, avem un compartiment de informaţii clasificate care este condus de un procuror şef, avem nişte reguli foarte stricte cu privire la circuitul documentelor, modul în care se repartizează lucrările, modul în care se folosesc informaţiile din aceste documente. În urma incidentelor, dacă pot să le spun aşa, de fapt în urma instrumentării dosarelor cu procurori sau poliţişti în funcţie, am dispus anumite măsuri administrative privind accesul la informaţie, am limitat foarte mult accesul la informaţii al procurorilor sau poliţiştilor. Munca este extrem de mult compartimentată, are acces la toate informaţiile din DNA un anumit număr de persoane şi doar pentru cazuri obiective”, a afirmat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi susţine, luni, interviul la CSM pentru reînvestirea în funcţia de procuror-şef al DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata