Cum a ajuns ministrul de interne mai prost plătit ca subalternii lui

16

– Dacă miniştrii au salarii fixe, subalternii lor îşi rotunjesc substanţial veniturile cu o serie de sporuri, prime şi indemnizaţii care uneori le triplează câştigurile de bază, scrie Evenimentul Zilei.

– Dacă, în alte ţări europene, fiecare funcţie este recompensată după importanţa ei, la noi lucrurile au fost deformate. Salariile brute ale miniştrilor au fost plafonate la 7.600 de lei, în timp ce secretari de stat sau alţi directori din instituţii câştigă aproape dublu sau chiar triplu.

.

Miniştrii au decis să publice salariile din instituţii după o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu.

Sporuri dintre cele mai diverse şi recompense în funcţie de numărul de stele de pe umeri – acestea sunt atuurile care-i fac pe unii secretari de stat din subordinea ministrului de interne, Vasile Blaga, să fie mai bine plătiţi decât şeful lor.

Chestorii Dan Valentin Fătuloiu, Marian Tutilescu şi Irina Alexe sunt printre cei mai scumpi angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Potrivit listei afişate pe site-ul instituţiei, veniturile acestora depăşesc 10.000 de lei lunar.

Suma este aproape dublă faţă de cea pe care o încasează şeful lor ierarhic, Vasile Blaga. De altfel, ministrul este întrecut nu doar de unii secretari de stat şi de secretarul general adjunct, ci şi de unul dintre directorii de cabinet, care încasează aproape 8.000 de lei lunar.

Specialiştii spun că ministrul este un civil, numit politic, în timp ce unii secretari de stat au grade de generali. Prin urmare, beneficiază de o serie de sporuri, cum ar fi cele de fidelitate, confiden ţialitate şi altele de acest gen, care acum se regăsesc în salariu.

Angajaţii pe funcţii înalte din Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, sunt printre cei mai „fericiţi” bugetari.

La Ministerul Economiei, de exemplu, cele mai multe salarii sunt între 1.000 şi 3.500 lei, însă cel mai bine plătit om, un secretar de stat (Claudiu Stafie), câştigă peste 28.000 de lei. Cea mai mare parte a veniturilor vine însă din afara salariului de bază, care se ridică la aproape 6.700 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata