Cum a ajuns telemeaua de Ibăneşti prima brânză românească recunoscută în UE: ”Folosim saramură naturală şi lapte de la crescători locali cu cel mult trei vaci”

1

Începând cu finele anului trecut, telemeaua de Ibăneşti este al doilea produs românesc ce a obţinut certificare în Uniunea Europeană, după magiunul de Topoloveni. Producătorul care a reuşit să pună brânza autohtonă pe masa europenilor spune că elaborarea documentaţiei a durat un an şi jumătate şi că singurul lucru care l-a costat au fost analizele de laborator ale produsului, obligatorii a fi ataşate dosarului pentru Bruxelles, scrie agrointel.ro.

Situată pe valea Gurghiului din judeţul Mureş, comuna Ibăneşti, alături de alte localităţi, a fost atestată documentar din secolul XV, iar ocupaţiile locuitorilor din zonă au fost mereu cele legate de lemn şi de creşterea animalelor. Era firesc, astfel, ca produsul care să ducă numele Ibăneştiului mai departe să fie o brânză locală.

”Telemeaua de Ibăneşti, la fel ca şi celelalte brânzeturi pe care le producem, conţine doar lapte provenind de la fermele din zonă. 70% din acest lapte este cumpărat de la crescători mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci. Saramura este şi ea specială: este o saramură naturală, din fântâna cu apă sărată de la Orşova, judeţul Mureş”, a declarat pentru Agrointeligenţa Nicu Bumb, inginer şef la Mirdatod, firma care produce faimoasa brânză.

Saramura extrasă din fântâna de la Orşovaa fost mereu folosită de localnici pentru conservarea tradiţională a brânzei sau a cărnii şi se caracterizează printr-o cantitate mai mare de calciu şi magneziu faţă de saramura obţinută din dizolvarea sării în apă, explică reprezentantul Mirdatod.

 

  • Utilaje cumpărate prin fonduri SAPARD

Înfiinţată în anul 1994, fabrica de procesare lapte îşi colectează laptele, materie primă, de la crescătorii de vaci de lapte din zona de deal şi munte a Văii Gurghiului, zonă nepoluată, lucru care contribuie la gustul şi calitatea laptelui. Pentru buna desfăşurare a procesului tehnologic fabrica dispune de un personal calificat, are în dotare instalaţii şi utilaje care corespund cerinţelor de procesare şi de siguranţa alimentului, achiziţionate prin proiecte SAPARD.
Fabrica de procesare este dotată cu un laborator, în care se efectuează determinarea parametrilor fizico-chimici şi bacteriologici pentru fiecare lot de produs finit pentru a confirma calitatea produselor şi salubritatea acestora.

Producătorii de materie primă pentru obţinerea produsului alimentar telemea de Ibăneşti sunt grupaţi în asociaţii ale crescătorilor de taurine. Fiecare asociaţie este constituită în jurul punctelor de colectare autorizate a laptelui în cele trei comune ale judeţului Mureş: Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu. Aceste comune aparţin Văii Gurghiului şi fac parte din arealul geografic delimitat pentru obţinerea produsului alimentar. Un anumit număr de producători sunt în curs de atestare ecologică a exploataţiilor pe care le deţin.

 

  • 40.000 de litri de lapte prelucraţi pe zi

Eticheta de produs tradiţional atestat în UE a adus avantaje producătorului care este invitat şi participă la toate târgurile importante de produse naţionale şi produse ecologice. Timid la început, în forţă în ultima perioadă, notorietatea brânzei telemea de la Ibăneşti a început să se simtă şi în vânzări, românii fiind curioşi să descopere ce are special brânza care i-a dat pe spate pe europeni. Astfel, fabrica de procesare a laptelui a ajuns să angajeze 97 de localnici şi să prelucreze 40.000 de litri de lapte pe zi.

”Pentru zona noastră, certificarea a fost o investiţie în viitorul comunităţii şi ne mândrim cu un produs al nostru ce primeşte recunoaştere în afară. Noi ştiam că avem o brânză specială, bună, iar demersul făcut la Bruxelles a fost să le arătăm şi altora că avem produse tradiţionale mai bune decât ale lor”, a mai spus Bumb.

Chiar dacă pe piaţă există foarte mulţi producători de telemea, inginerul şef de la Mirdatod spune că este important să ieşi în faţă. ”Degeaba ştii să parchezi maşina la milimetru în parcarea din faţa blocului dacă nu ai carnet de şofer. Certificarea la Bruxelles este acel carnet de conducere pentru producţia de brânză de la Ibăneşti”, explică Nicu Bumb.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata