Cum a scos mafia asiatică 600 milioane de dolari din România

21

Investigarea activităţii unor grupări asiatice care operează în complexul Dragonul Roşu scoate la iveală un sistem similar celui mafiot. Procurorii au stabilit că unii dintre liderii reţelei aveau conexiuni la vârful grupului de firme Niro, controlat de Dumitru Nicolae.

Primele rezultate ale unei anchete derulate de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) pun în lumină miza uriaşă care se ascunde sub unele standuri din Dragonul Roşu: aproape 600 milioane dolari, bani care au fost scoşi din România numai în ultimii patru ani prin tranzacţii vamale frauduloase şi spălare de bani. România Liberă a documentat cine sunt personajele-cheie ale acestor operaţiuni şi cum anume se derulează acestea.

„Zheng Weiming este o garanţie”

Unul dintre oamenii cu greutate în acest joc cu mize de sute de milioane de dolari este omul de afaceri chinez Zheng Weiming. Potrivit procurorilor DIICOT, Zheng face parte dintr-o familie care este asociată chiar cu patronul complexului Dragonul Roşu, Nicolae Dumitru, cunoscut şi drept „Nicu Niro”.

Potrrivita datelor de la Registrul Comertului 70 de procente din societate sunt deţinute de Niro Investments, societate care face parte din grupul Niro, controlat de omul de afaceri Nicolae Dumitru.

Reţeaua avea control total şi folosea chiar şi persoane cu dizabilităţi

Mergând pe firul tranzacţiilor comerciale suspecte, procurorii au mai descoperit că membrii reţelei asiatice stabiliseră un control total asupra operaţiunilor comerciale, de la introducerea în ţară a mărfurilor importate şi până la scoaterea banilor astfel rezultaţi din România. Potrivit anchetatorilor, afaceriştii chinezi şi vietnamezi se foloseau în derularea operaţiunilor şi de persoane cu dizabilităţi fizice.

Din verificările instituţiilor abilitate a rezultat că, până în prezent, gruparea a spălat peste 83,2 milioane dolari, în 2006, iar între 2007 şi 2010 ar fi fost spălaţi alte 273,7 milioane dolari şi aproape 33,9 milioane euro. Potrivit unor surse oficiale, sumele acestea nu sunt şi cele finale, din moment ce anchetatorii verifică în prezent activitatea a circa 15 societăţi comerciale.

Cum plecau banii din Dragonul Roşu în Noua Zeelandă

Verificând traseul banilor externalizaţi de la Dragonul Roşu, procurorii DIICOT au descoperit şi un mod de operare extrem de bine pus la punct. În schemă apar companii din importante centre off-shore, cunoscute ca necooperante cu organele de anchetă.

Astfel, după ce banii erau colectaţi de la afaceriştii care cooperau cu gruparea, aceştia erau transportaţi, cash, de la Bucureşti la Galaţi. Acolo, sumele erau preluate de Vasiliy Badika, basarabean cu cetăţenie bulgară, care activa în Ucraina. Rolul lui Badika era, potrivit anchetatorilor, acela de a scoate banii din România şi a-i transporta în Ucraina, unde erau introduşi în sistemul bancar local. Uriaşele sume ajungeau apoi, prin transferuri din cont în cont, în bănci din Ţările Baltice şi de acolo în Noua Zeelandă, China şi Vietnam.

Din documentele cu pricina reiese că gruparea care opera în Dragonul Roşu folosea şi societăţi off-shore din Noua Zeelandă, precum Keanu Group Limited, Feratex Group Ltd şi Piemonte Ltd.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata