Cum îşi educă copiii un om de afaceri român: „Le-am pus bani pe bursă, ca să înţeleagă instrumentele financiare”

Desi au doar 12, respectiv 13 ani, au un consultant financiar care joaca pentru ei bani pe bursa si incep deja sa se obisnuiasca cu ceea ce inseamna managementul banilor proprii. Cosmin Alexandru este omul care a infiintat prima firma de cercetare de piata din Romania in 1992, pe care apoi a vandut-o catre GfK, dar a continuat sa o conduca pana in 2005. Cei doi baieti ai sai invata acum ce inseamna profitul, cum este sa ai o actiune, dar si de ce muncesc alti oameni pentru tatal lor, scrie Dailybusiness.ro.

Alexandru este actionar majoritar al firmei de branding B&P Brandivia si este unul dintre fondatorii asociatiei educationale Erudio, cu activitati de training in zona culturala.

„Este importanta educatia financiara, pentru ca ei oricum isi construiesc niste repere financiare despre lume. Stiu ca o masina costa atat sau o casa atat, dar este la fel de relevant sa cunoasca si ce este dedesubtul costului”, spune Cosmin Alexandru, care adauga: „incerc sa-i obisnuiesc cu managementul finantelor lor, cu economiile. Le-am pus si bani pe bursa printr-un consultant pentru a-i ajuta sa inteleaga instrumentele financiare”.

Fiii sai il intreaba mereu cum merg actiunile lor la bursa. Alexandru nu isi ajuta copiii sa deprinda doar domeniul investitiilor si al economisirii, ci incearca sa ii lamureasca si ce anume presupun cele doua domenii in care ei ar dori sa profeseze, chirurgia si avocatura.

Alexandru spune ca incearca de asemenea sa le pastreze copiilor o curiozitate sanatoasa. „Traim in era tehnologiei, cand raspunsul la orice intrebare este la un click distanta. Vreau sa le mentin totusi curiozitatea vie”, spune el.

Cei doi pun tot timpul intrebari „financiare”, cum ar fi de ce muncesc alti oameni pentru tatal lor si de ce nu pastreaza angajatii pentru ei toti banii pe care ii produc, sau cum de accepta oamenii sa plateasca mai multi bani pentru un lucru care pe tatal lor l-a costat mai putin, astfel incat el sa faca profit.

Cat despre deprinderile in ale economisirii, Alexandru spune ca fiii sai nu sunt deloc risipitori cu putinii bani pe care ii au, spre suprindea lui, care este mai degraba „mana sparta”.

Timpul petrecut cu copiii l-a schimbat si pe el in zona de business. „Sunt mai atent. Ii ascult cu mult mai multa atentie pe cei din jurul meu si nu mai iau totul de-a gata. Copiii au acest dar de a pune problema asa cum nu te astepti si m-au invatat sa ascult ingenuu si cu adevarat curios”, povesteste Cosmin Alexandru.


actiuniafaceribursaBusinessconsultant financiareconomisirieducatie financiarajocul la bursaprofit
Comentarii (0)
Adaugă comentariu