Cum l-a lucrat Băsescu pe Boc. Elena Udrea avea pregătită demisia din guvern

17

O noapte şi-o zi. Atât l-a ţinut curajul pe premierul Emil Boc, care a încercat să-l sfideze pe preşedintele Traian Băsescu şi să facă o remaniere soft. Îmbărbătat de votul zdrobitor-majoritar în favoarea schimbărilor în Cabinet, faţă de varianta demisiei întregului guvern, Boc s-a dus dimineaţa în faţa lui Băsescu cu o listă de remaniaţi din care lipseau numele grele, dar pe care apărea protejatul preşedintelui, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu.

 

Premierul s-a ţinut tare până pe la prânz, când a aflat ce-i pregătea Băsescu, prin apropiaţii lui: cererea de demisie a întregului Cabinet şi, în caz contrar, câteva demisii din guvern, în frunte cu Elena Udrea.

Adriean Videanu a încercat să-l salveze pe Boc, după o schemă exersată cu o jumătate de oră înainte de şedinţă în biroul Robertei Anastase: „Eu sunt dispus să demisionez din guvern, dacă asta va opri votul de demitere a guvernului”. Era prea puţin pentru contestatari. Lovitura decisivă a venit de la Elena Udrea. „Vă mulţumesc că mi-aţi acordat şansa de a fi ministru, dar nu mi-am propus să-mi apăr funcţia. În acest moment, este nevoie de schimbarea radicală a guvernului”. Cezar Preda a întărit şi el: „Trebuie să schimbăm guvernul. Venim cu altă resursă şi atunci nu mai are rost nici moţiunea opoziţiei”, a spus şi Cezar Preda.

Au fost ore întregi de discuţii şi de lupte pe faţă între cele două tabere, iar cei care au cedat au fost cei din tabăra lui Boc. Premierul a plusat, anunţând că şi Radu Berceanu şi Gabi Sandu, de la Comunicaţii, i-au transmis înaintea şedinţei că sunt dispuşi să demisioneze. Berceanu a recunoscut că renunţă la mandat şi i-a tremurat glasul când a mulţumit partidului pentru că i-a dat posibilitatea să fie ministru şi om politic.

După şedinţă, apropiaţii preşedintelui se declarau convinşi că Băsescu nu va accepta lista lui Boc şi că va întoarce lucrurile şi va forţa demisia Cabinetului.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata