Cum poţi investi într-o fabrică de pavele, cu costuri minime?

148

– Singurul producător român de linii tehnologice automatizate pentru fabricarea pavelelor, Symmetrica, a implementat până acum zece proiecte de „fabrici de pavele la cheie”, construite de la zero, în diferite zone ale ţării. Pe lângă acestea, compania suceveană a realizat recondiţionarea şi automatizarea altor şapte linii de producţie a elementelor prefabricate din beton vibropresat, asigurându-le asistenţa necesară până la obţinerea certificatului de conformitate asupra calităţii produselor finite.

 

Până acum cinci ani, construcţia de la zero a unei fabrici de pavele în România era posibilă doar prin achiziţia liniilor tehnologice din ţări precum Germania sau Italia, ceea ce făcea partea de implementare şi transfer de know-how extrem de costisitoare.

„Văzând pe pielea noastră (ca producători de pavele n.r.), ce înseamnă să suporţi consultanţa şi asistenţa tehnică oferită de o firmă din străinătate pentru punerea în funcţiune a unei fabrici, am dezvoltat treptat propriul nostru aparat de specialişti, care a acumulat o experienţă în recondiţionarea şi întreţinerea utilajelor de mai bine de 10 ani. De aici a fost doar un pas până la proiectarea şi producţia propriu-zisă a liniilor de fabricaţie, mai ales că echipa noastră de ingineri a putut aduce inovaţii acestor utilaje, obţinându-se astfel o optimizare a întregului flux tehnologic”, ne-a relatat Florin Stanciu, directorul general al Symmetrica, companie care a început activitatea de producţie şi montaj de fabrici „la cheie” în urmă cu cinci ani.

„Avem cunoştinţele şi capacităţile tehnice de a susţine un proiect de fabrică, în orice fază de execuţie. Au fost cazuri când clienţii au renuţat la utilajele pe care le comandaseră în ţări din Europa, preferând să achiziţioneze liniile tehnologice produse la noi”, a adăugat directorul general al Symmetrica.

Motivele sunt legate în primul rând de costuri, pentru că primul şi cel mai important criteriu luat în calcul este valoarea totală a unei astfel de investiţii: „Ne situam mult mai jos ca preţ, o linie similară are preţ de plecare cel puţin dublu la poarta constructorului german, după care urmează transportul, punerea în funcţiune şi instruirea operatorilor, servicii pe care noi le includem în preţ. Considerăm că ne-am finalizat lucrările (adică fabrica este „la cheie”) atunci când unitatea funcţionează în parametrii optimi, iar clientul obţine certificatul de conformitate pe produsele vibropresate”.

Un alt avantaj oferit de producătorul român, este acela că toate pupitrele de comandă au ecrane tactile cu meniuri în limba română, micşorând timpul necesar formării operatorilor, sistemele de control fiind monitorizate şi reparate de la distanţă în orice moment. „Totodată, furnizăm service în toată ţara în maxim 24 ore cu piese de schimb şi oameni de teren pregătiţi pentru intervenţii rapide, asigurând timp de producţie maxim, ceea ce un furnizor extern de utilaje nu poate asigura”, a punctat Florin Stanciu.


În 120 de zile, fabrica de pavele poate fi pusă în funcţiune


În proiectul de construcţie a unei fabrici de pavele, se pleacă de la evaluarea terenului, a condiţiilor de bază necesare începerii unei clădiri pe structură metalică, etapă care include şi calculul utilităţilor. Apoi se face o încadrare virtuală a fabricii, anexelor şi spaţiilor necesare astfel încât să se obţină un flux optim al tuturor activităţilor ce se vor desfăşura în zona respectivă.

„Ca faze principale se pleacă de la analiza dorinţei clientului şi dacă acesta nu dispune de un spaţiu adecvat, se porneşte de la realizarea planului de fundaţie şi execuţia halei de lucru. Acordăm inclusiv suport întocmirii dosarelor de împrumut bancar, realizarea schiţelor, proiectelor generale şi întocmirea planurilor de fundaţie. După execuţia halelor şi a utilajelor, efectuăm reglaje şi simulări de producţie reală, instruire şi suport tehnic, până la obţinerea certificatului de conformitate. Deoarece avem o cerere constantă, lucrăm cu utilaje pe stoc, asigurând un timp de punere în funcţiune care poate varia de la 60 până la maxim 120 de zile”, a menţionat Florin Stanciu.

Liniile sunt configurate în mai multe variante, în funcţie de gradul de automatizare şi capacitatea de producţie pe care şi-o planifică investitorul.  „La un nivel minim de automatizare şi o capacitate de producţie inferioară se pleacă cu investiţii în jur de 300.000 euro şi se poate ajunge chiar la 2 milioane de euro, excluzând terenuri, amenajări construcţii şi utilităţi”, a precizat directorul Symmetrica, adăugând că soluţiile de finanţare sunt primele subiecte vizate în discuţiile cu beneficiarii.


vezi aici ETAPELE construcţiei unei fabricii de pavele în imagini


„De cele mai multe ori lucrăm împreună la realizarea dosarelor bancare şi de accesare a fondurilor europene, pentru că astfel de investiţii sunt finanţate prin Programul Operaţional Sectorial «Creşterea Competitivităţii Economice». Ce-i drept, avem clienţi care au început să producă pavele înainte ca fondurile europene să le intre în cont.

Odată ce dosarul a fost acceptat, am început construcţia şi producţia utilajelor, iar fabrica a mers înainte şi a fost pusă în funcţiune până să se facă plăţile din bani europeni. Producţia în regim automat foloseşte un număr mic de oameni şi, odată pornită, linia asigură producţie constantă, necesitând doar un bun marketing pentru desfacerea produselor”, ne-a declarat Florin Stanciu, prezentând şi un calcul estimativ al amortizării: „Presupunând că investiţia ar fi susţinută integral de către client, în scopul căreia ar fi recurs şi la credite bancare, estimativ nu ar trebui să depăşească cinci ani. Cu oportunităţi gen fonduri nerambursabile interne şi externe, acest timp de amortizare este mai mic”.

Cert este că investiţia într-o fabrică de pavele nu este nici pe departe ceea ce unii ar putea să deducă din anunţurile de genul „Afacere la cheie! Fabrică pavele! Masă vibratoare cu forme şi accesorii complete. Capacitatea pe zi este de 50mp. Preţ inclusiv TVA 50.000 lei”, anunţuri care sunt din ce în ce mai des întâlnite pe Internet.

„Nu suntem în competiţie cu acest gen de afacere, există această metoda de a obţine pavele artizanale care sunt doar vibrate, de altfel preţul este destul de mare pentru o astfel de dotare sumară. Aici, totul se rezumă la o betonieră de şantier, o masă vibrantă şi nişte seturi de forme din plastic – e impropriu spus fabrică de pavele – productivitatea e scăzută, în funcţie de condiţia fizică a executanţilor, iar proprietăţile produselor rezultate sunt net inferioare, nefiind în concordanţă cu standardele în vigoare”, a explicat Florin Stanciu.

vezi aici CE COMPONENTE trebuie să aibă o linie tehnologică pentru fabricarea pavelelor şi bordurilor


Ponturi pentru investitori


Avantaje

Producţia în regim automat foloseşte un număr mic de oameni (3 operatori pe schimb) şi odată pornită, linia asigură producţie constantă, necesitând doar un bun marketing pentru desfacerea produselor.


Condiţii minime pentru a investi

În afară de potenţialul financiar, investitorul trebuie să aibă acces la resurse naturale cum ar fi sorturile concasate care se folosec în amestec pentru producerea pavelelor, o piaţă de desfacere care să nu fie suprasaturată de competiţie şi, de preferinţă, ar fi să aibă şi echipe de montaj pentru a ridica profitul final al producţiei.


Cum câştigi primii clienţi

Dacă s-ar afla la începutul afacerii (în locul unui investitor care porneşte de la zero), directorul general al „Symmetrica” spune că ar aborda o strategie diferită pentru a câştiga primii clienţi. „Producţia ridicată mi-ar permite un profit chiar dacă aş vinde sub preţul pieţei de aceea aş face cât mai multe promoţii, şi aş aborda o strategie de marketing care să pună în evidenţă preţul şi calitatea produselor mele pentru acapararea pieţei. După perioada de câteva luni de început, mi-aş canaliza eforturile pe lucrări mari cu echipe bine pregătite”, susţine acesta.


Riscuri

Există producători de pavele care se află demult pe piaţă, dar care nu au reuşit să-şi întoarcă investiţia în timpul scontat, una din principalele cauze fiind legată de provenienţa utilajelor. „Riscul de a alege un utilaj de la o firmă fără experienţă de producţie utilaje sau produse vibropresate, precum şi alegerea unei echipe fără simţ tehnic în exploatare pot destrăma uşor o viziune de succes care de altfel era aproape garantată”, arată Florin Stanciu .


Firme care au investit în fabrici de pavele

  • Symmetrica Iaşi
  • Symmetrica Vereşti
  • Calcarul Pojorâta
  • Paving Impex Buzău
  • Spot Transport Râmnicu Sărat
  • Hollman&Co BucureştiCitește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata