Cum poţi lua 10 salarii de la stat, în aceeaşi lună?

24

– Un consilier personal al ministrului Economiei, Adriean Videanu, a  încasat nu mai puţin de 22.092 lei în luna aprilie, deşi avea un modest salariu de încadrare de 2.769 lei.

.

Aceeaşi prăpastie între salariul de încadrare şi banii băgaţi în buzunar se regăseşte şi în cazul unuia dintre secretarii de stat de la acest minister, care a încasat în aceeaşi lună 22.083 lei, deşi avea un salariu de 6.691 lei. Directorul de cabinet al lui Adriean Videanu a primit pentru aprilie de aproape şase ori salariul său de încadrare, scrie România Liberă.
.

Care sunt trucurile?

„Există un ordin de ministru în baza Codului de Procedură Fiscală, prin care se pot acorda angajaţilor stimulente ce pot ajunge la de trei ori salariul”, explică un fost director din cadrul Ministerului Finanţelor. Chiar el, anul trecut, în unele luni a plecat acasă cu 20.000 lei.

Stimulentele provin, în general, din penalităţile încasate de minister (Agenţia de Administrare Fiscală) şi din vânzări de bunuri de către direcţiile de finanţe. Aceste sume colectate de Administrarea Fiscală se transferă în proporţie de 80% la minister, unde se constituie ca stimulente. Este anormal, căci ar trebui să devină venituri la bugetul de stat”, afirmă acesta.

Metoda stimulentelor este, în special, accesibilă angajaţilor de la Finanţe, Muncă, Casa de Asigurări Sociale – instituţii care pot înregistra venituri proprii din aplicarea de amenzi şi penalităţi.

Altă şmecherie la care miniştrii Guvernului Boc închid ochii este participarea agajaţilor în tot felul de „comitete şi comiţii”, spune fostul angajat al Finanţelor. „Sunt comitete de privatizare, de acreditare sau participări ale ministrelor în diferite firme”, explică fostul director.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News