Cum să câştigi 100 de milioane de euro, în plină criză, din certificate de poluare

15

KDF Energy este o companie de care puţini auziseră până anul acesta, dar care a reuşit în 2009, perioadă în care s-a vorbit mai mult de insolvenţe şi de falimente, să-şi crească afacerile de 100 de ori, de la unu la 100 mil. euro.

George Brăiloiu, proprietarul acestui business care se ocupă cu vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, spune că suma nu este deloc mare ţinând cont de faptul că în acest domeniu afacerile au de multe ori câte nouă zerouri.

„În 2008 am pregătit terenul. Am creat contractele, echipa, relaţiile internaţionale cu contrapărţile. Cea mai dificilă parte a acestui început a fost crearea cadrului contractual legislativ, care să fie în concordanţă şi cu legislaţia română şi cu cea a altor pieţe externe”, spune Brăiloiu, care înainte de a-şi pune pe picioare această firmă a lucrat tot în domeniul energetic.

În ciuda faptului că societatea a avut cea mai agresivă creştere din 2009 dintre toate companiile din România, Brăiloiu spune că 100 de milioane de euro nu sunt un business mare pentru branşa sa, scrie Ziarul Financiar.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit 229 de companii din România în perioada 2008-2012.

În fiecare an din intervalul menţionat anterior, companiile care activează în domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticlă primesc un anumit număr de certificate de emisii în mod gratuit.

Aceste certificate se dau în funcţie de gradul de poluare al fiecărui agent. Dacă agentul poluează mai mult, trebuie să cumpere certificate în plus, dacă poluează mai puţin, poate să-şi vândă surplusul şi să-şi finanţeze cu banii obţinuţi investiţii în modernizare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata