Cum să cultivi fructe şi legume în toate anotimpurile

26

Până la al doilea război mondial, generaţiile precedente grădinăreau pentru subzistenţă. Grădinile de atunci erau de o fertilitate uimitoare.

Astăzi, asistăm la o întoarcere în forţă a grădinii de legume. Prin intermediul lor se fac economii importante, alimentele au un gust mai bun, efectul pentru sănătate este benefic.

Oamenii vor să producă organic. Ei redescoperă valoarea îngrăşămintelor de origine animală şi vegetală. Niciun grădinar n-ar trebui să uite că toate cuvintele terminate în „cid” (pesticid, ierbicid, insecticid, fungicid etc.) denumesc în fapt otrăvuri.Tratarea solului cu nitraţi chimici duce la terenuri incapabile să reţină azotul.

Cele şase principii ale agriculturii organice sunt :

a) grădina trebuie să fie în acord cu natura, nu să i se opună;

b) natura este variată, grădinarul trebuie să practice şi el diversitatea;

c) grădinarul trebuie să cultive sau să întreţină alte forme de viaţă – animală sau vegetală – cât mai aproape de locul unde cultivă legumele;

d) grădinarul trebuie să înapoieze solului atât (sau aproape atât) cât îi ia;

e) grădinarul trebuie să hrănească solul, nu plantele;

f) el trebuie să studieze natura în ansamblu, şi nu diferitele sale aspecte izolate.

Principiul fundamental al culturii pe răzoare constă în amenajarea unui strat foarte profund care nu va fi niciodată călcat în picioare. Plantele se vor dezvolta într-un teren mai bogat, în profunzime, rădăcinile dezvoltându-se în jos mai degrabă decât lateral.

Legumele obţinute astfel sunt mai mari, iar plantele vor fi mai dese. Un răzor ar trebui să producă o recoltă de patru ori mai mare decât un strat obişnuit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata