Cum te storc băncile de bani când eşti în străinătate

23

– Posesorii de carduri emise de băncile româneşti nu ştiu la ce curs de schimb vor face plăţile atunci când merg la cumpărături în străinătate. În plus, contul le este subţiat de alte comisioane bancare, arată Capital.ro.

Plata cu cardurile emise în lei la comercianţii din zona euro poate presupune efectuarea a două schimburi valutare. În cazul posesorilor de carduri emise sub sigla Visa, organizaţie pentru care moneda de referinţă este dolarul SUA, suma în lei este convertită în dolari, iar cea rezultată este transformată ulterior în euro.

Ridicarea de numerar de la bancomatele din afara ţării presupune plata unor comisioane consistente. Pentru retragerea a 100 de euro, clienţii Băncii Transilvania plătesc un comision de 2 euro, posesorii de carduri OTP – 3,35 euro, iar cei ai Raiffeisen -3,5 euro, potrivit calculelor „Capital”. În schimb, comisionul urcă la 3,8 euro dacă plasticul a fost emis de BCR sau BRD, respectiv la 4 euro dacă emitentul este RBS şi la 4,14 euro în cazul în care cardul este al băncii UniCredit Ţiriac. Aceasta în cazul retragerilor făcute de la bancomate deţinute de bănci din afara grupului şi utilizând un curs de schimb de 4,25 lei pentru un euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata