Cum va arăta fluturaşul pe luna iunie

11

– Pensionarii şi bugetarii ar putea avea parte de o mică surpriză în iulie, atunci când îşi încasează drepturile aferente lunii precedente. În loc de -15%, respectiv -25%, veniturile pot fi mai mari.

.
Drepturile salariale ale angajaţilor din sectorul bugetar şi pensiile aferente lunii iunie nu vor scădea cu 25%, respectiv 15%.Legea prin care guvernul Boc vrea să reducă cheltuielile bugetare, angajament luat în faţa experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi pentru care îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului, nu va putea intra în vigoare mai devreme de jumătatea lunii iunie, informează Evenimentul Zilei.

Astfel că, cel mai probabil, pensionarii vor avea o pensie mai mică cu doar 7,5%, iar salariaţii din sectorul bugetar vor încasa venituri mai mici cu circa 13%, în loc de 25%.

În ceea ce priveşte veniturile bugetarilor, în proiectul de lege se precizează că scăderea cu 25% a cuantumului brut al salariului, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi, se aplică pentru drepturile lunii iunie. Dar pentru a putea fi aplicate de la 1 iunie, Legea ar trebui publicată astăzi în Monitorul Oficial susţine Gabriel Biriş, avocat specialist în fiscalitate.

Nu se poate aplica retroactiv. Dacă în lege nu se specifică o altă dată, atunci va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, explică Biriş. Potrivit acestuia, dacă legea va intra în vigoare în 15 iunie, atunci reducerea de 15% la pensii sau de 25% la salarii se va aplica doar pentru a doua jumătate a lunii iunie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata