Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, organizată în premieră în România, la complexul de la Râşnov

11

Un număr de 46 de sportive din Japonia, Germania, Rusia, Slovenia, Norvegia, Austria, Franţa, Italia, SUA, Elveţia, Cehia, Finlanda, România s-au înscris la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile care va avea loc în premieră, în România, în zilele de 1-2 martie, la Complexul de sărituri cu schiurile de la Râşnov.

Printre participantele înscrise în competiţie se numără actuala campioană olimpică, reprezentanta Germaniei, Carina Vogt (22 ani), japoneza Sara Takanashi (17 ani), deţinătoarea recordului de victorii în Cupa Mondială, şi austriaca Daniela Iraschko-Stolz (31 ani), prima săritoare care a depăşit 200 de metri în zbor şi care s-a clasat de 13 ori pe podiumul Cupei Mondiale.

România este reprezentată în concurs de sportiva Dana Haralambie de 16 ani, membră a echipei naţionale de sărituri cu schiurile, susţinută prin programul OMV Move&Jump.

Sportivele vor concura pe trambulina de 100 de metri, cea mai înaltă a Complexului din Râşnov. Competiţia va cuprinde două manşe, primele 30 de sportive cu cele mai bune rezultate în prima rundă având dreptul să ia startul în cea de a doua manşă.

Primarul oraşului Râşnov Adrian Veştea a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă cu ocazia organizării Cupei Mondiale, că este foarte fericit că s-a reuşit organizarea acestei mari competiţii extrem de importantă pentru sportul românesc şi pentru oraşul Râşnov ca destinaţie sportivă de nivel mondial.

„Pregătirile sunt aproape gata. Împreună cu voluntarii, cu reprezentanţii Federaţiei Române de Schi, cu colegi din primăria Râşnov au pregătit trambulina de 100 de metri cu zăpada adusă din zona Diham unde am depozitat-o din vreme având în vedere iarna atipică din acest an. Până acum s-au transportat 100 de autocamioane cu zăpadă, a fost aşezată pe toată trambulina, bătătorită şi pregătită pentru concurs. Activitatea începe dimineaţa în jurul orei şase, iar cei peste 150 de voluntari lucrează până seara ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Ne dorim ca joi, să organizăm în Cetatea Râşnov o festivitate de înmânare a numerelor de concurs astfel ca sportivele prezente la competiţie să poată vedea şi acest frumos monument istoric”, a declarat primarul Adrian Veştea.

Veştea a adăugat că primăria oraşului va acorda suma de 36.000 de euro din bugetul propriu pentru premiile câştigătoarelor. Premiile vor începe cu locul întâi, în valoare de 7000 de euro, şi vor fi acordate până la locul 15, al cărui premiu va fi de 500 de euro.

Sportiva Dana Haralambie, reprezentanta României, a declarat că are emoţii mari pentru că este acasă, dar va încerca să treacă peste ele şi să obţină un loc bun.

„Bineînţeles că am emoţii, dar încerc să trec peste ele şi mă voi concentra să obţin un loc cât mai bun. În acest sezon, cel mai bun rezultat obţinut a fost clasarea în primii 20”, a spus Dana Haralambie, care a fost completată de antrenorul loturilor naţionale de sărituri cu schiurile masculin şi feminin, Florin Spulber precizând că „dacă va sări bine, rezultatele vor veni”.

Florin Spulber a mai declarat că sportivii au beneficiat din 2007 de un program eficient de pregătire iar rezultatele încep să vină. „Pot să spun că viitoarea Olimpiadă din 2018 va însemna pentru noi un obiectiv final unde să participăm cu echipa de fete şi cea de băieţi şi să fim în primele 10 echipe ale lumii. Acesta este şi obiectivul nostru final de performanţă alături de construirea unui şcoli româneşti de sărituri cu schiurile. Avem asigurat schimbul de generaţii. Alături de Dana Haralambie mai avem şase fete care au obţinut puncte FIS şi chiar puncte de Cupa Continentală, născute în anii 2000-2001, iar la băieţi avem opt sportivi care au participat la competiţii FIS şi Cupa Carpaţi. Avem un rulaj de peste 160 de copii care participă la competiţii interne de la şapte ani, şi ne dorim să mărim aria de selecţie”, a explicat Florin Spulber.

Organizatorii competiţiei au făcut apel la jurnalişti să se acrediteze în aceste zile pentru a putea participa la eveniment pe www. skirasnov.ro, unde pot accesa formularul de înscriere.

Cupa Mondială la sărituri cu schiurile de la Râşnov este organizată de Federaţia Română de Schi Biatlon (FRSB), sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi( FIS), cu sprijinul OMV Petrom, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi primăria oraşului Râşnov.Cupa Mondială va fi transmisă de TVR 1 precum şi de Eurosport dar şi de televiziuni din Germania, Austria şi Norvegia, au precizat organizatorii.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata