Curiozităţi interesante despre om

19

Află ce nu ştiai despre oameni – 120 de lucruri interesante despre oameni.

1. Acidul gastric pe care stomacul omului îl elimină pentru a descompune mâncarea este atât de puternic încât poate dizolva o lamă de ras.

2. Atunci când ne lovim într-un anume loc din zona cotului resimţim o durere acută. Aceasta se datorează faptului că pe aici trece nervul cubital, poziționat de-a lungul osului humerus. Se consideră că aceasta ar fi o scurtă formă de paralizie.

3. Atunci când priveşti o persoană pe care o placi, involuntar pupilele ţi se dilată. La fel se întâmplă şi când te uiţi la cineva pe care urăşti.

4. Când o persoană moare, auzul este ultimul simţ perceput. Văzul este primul care dispare.

5. Cea mai mare celulă a corpului este ovulul, iar cea mai mică spermatozoidul.

6. Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cântăreşte 3,2 kilograme.

7. Cel mai mare muşchi este latissimus dorsi. Acesta este un muşchi plat de pe spate care intră în acţiune în timpul mişcării braţului.

8. Cel mai puternic muşchi din corpul uman este limba.

9. Celulele care alcătuiesc creierul uman pot stoca de până la 5 ori mai multă informaţie decât cuprinde toată Enciclopedia Britanică.

10. Conform anumitor cercetări, organismul unei femei are nevoie de o oră în plus de somn faţă de cel al unui bărbat.

11. Corpul omenesc eliberează în 30 de minute destulă energie cât să încălzeşti un litru de apă.

12. Corpul uman are 206 oase.

13. Corpul uman produce zilnic un miliard de celule rosii.

14. Corpul unui om conţine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucărie; destul zahăr pentru a umple un borcan; destulă grăsime pentru a face 7 bucăţi de săpun; destul fier pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un câine.

15. Corpul utilizează 300 muşchi pentru a ţine corpul în poziţie stabilă, dreaptă.

16. Creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore după moarte.

17. Creşterea creierului se opreşte în jurul vârstei de 15 ani.

18. Culoarea părului depinde de melanina (pigment). Pe masură ce îmbătrânim se secretă tot mai puţină melanină şi se formează mici bule de aer apărând astfel aspectul cărunt al părului.

19. Dacă aţi mânca fiind asezaţi în cap mâncarea s-ar duce în sus, deoarece muşchii esofagului vor continua să împingă mâncarea către stomac.

20. Dacă cantitatea de apă din corpul omenesc este redusă cu 1% îţi va fi sete, iar dacă este redusă cu 10% vei muri.

21. Dacă mesajul non-verbal îl contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinţa de a ignora cuvintele, ţinând seama doar de limbajul non-verbal.

22. Dacă saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simţi gustul.

23. Dacă toţi cei 600 de muşchi ai corpului uman s-ar încorda în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

24. Dacă vei apuca vârsta de 70 de ani, înseamnă că ai trăit mai mult de 2 miliarde de secunde.

25. De-a lungul unei vieţi, o persoană îşi petrece 6 ani visând.

26. Din cantitatea imensă de informaţie, primită de creier, doar 126 biti/secundă sunt receptionaţi în mod conştient, restul fiind apanajul subconştientului.

27. Din punct de vedere fizic o femeie este aptă de a naşte treizeci şi cinci de copii de-a lungul vieţii.

28. Dinţii încep să îţi crească la 6 luni după ce te-ai născut.

29. Dinţii unui om sunt tari aproape ca piatra.

30. Două din trei cupluri întorc capetele spre dreapta atunci când sărută?

31. Drumul mâncării de-a lungul esofagului durează cam 8 secunde. În medie, stomacul digeră o masă bogată în grăsimi în 6 ore, în timp ce pentru o masă bogată în carbohidraţi îi sunt necesare doar 2 ore.

32. După mesele bogate se spune că auzul nostru scade. Nu mai percepem sunetele din jurul nostru la fel de bine, chiar şi atenţia scade.

33. Durata medie a digestiei în intestinul subţire este de 3 până la 5 ore. În intestinul gros mâncarea este apoi digerată timp de 4 ore până la 3 zile.

34. Durata vieţii unei celule intestinale este de 12 ore. Cea a unei celule a peretelui stomacului e 2 zile. O celulă din piele traieşte 4 săptămâni. O celulă nervoasă poate trăi până la 60 de ani.

35. Durerea de cap nu este o scuză bună pentru a nu face sex, pentru că endorfinele eliberate în timpul actului sexual au efect analgezic.

36. Fără pigmenţi, pielea noastră ar fi excesiv de albă. Însă vasele sanguine de la suprafaţa pielii adaugă un strop de roşu. Pigmentul galben şi melanina sepia sunt create, la rândul lor, de razele UV. Aceste patru nuanţe sunt amestecate pentru a da naştere culorilor de piele pentru toate rasele.

37. Fătul visează aproape tot timpul. Cei care sunt născuţi prematur vor visa mai mult la maturitate.

38. Femeia clipește de 2 ori mai des ca bărbatul.

39. Femeia secolului 17 dădea naştere în medie la 13 copii.

40. Femeile care citesc romane de dragoste fac sex de două ori mai des decât cele care nu acceptă acest tip de literatură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata