Curs valutar: „Orice ban pierdut de leu în faţa euro şi a dolarului se va simţi dur pentru cei care au credite”

0

– Leul ar putea fi pus din nou cu „botul pe labe” de către două din principalele monede ale lumii, dolarul american şi euro. Dacă majoritatea specialiştilor văd moneda naţională la o depreciere maximă de 4,3 lei pentru un euro, când vorbim de rata de schimb cu dolarul aici spaţiul de variaţie este ceva mai mare decât cel care a fost până acum. În principiu, unii economişti văd dolarul la un echivalent de 3,9 lei.

Potrivit lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în momentul de faţă orice ban pierdut de către leu în faţa acestor monede se va simţi dur pentru cei care au credite mai ales dacă se numără printre bugetarii care vor pierde 25% din salarii, informează Evenimentul Zilei.

„Pierderea unui sfert din salariu va fi amplificată de fiecare depreciere a leului, fie ea cât de mică, în ratele celor care au împrumuturi bancare”, spune Florin Pogonaru.

Pe de altă parte, analistul Ilie Şerbănescu spune că cei care au astfel de credite îşi cam merită soarta. „Când au luat creditele în valută au avut impresia că l-au prins pe Dumnezeu de picior, iar acum se agită când creşte euro”, mai spune economistul. El consideră că leul ar trebui să se deprecieze şi mai mult pentru că România oricum nu are nicio economie, în prezent.

Pe plan extern, exportatorii spun că pe ei îi avantajează destul de mult un astfel de curs.
„Ne menţinem aceeaşi părere, un curs leu/euro cu valori între 4,1 şi 4,3 este foarte bun pentru noi. Când leul era mult mai sus, noi am avut pierderi de 4,7 miliarde euro. Deşi a fost criză pentru noi, singura ancoră a businessului a fost BNR care a menţinut stabil cursul. Acum am început să ne mai recuperăm din pierderile suferite în ultimii doi ani”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Un motiv în plus pentru creşterea monedei europene este şi lipsa de industrializare cu care se confruntă România, mai cred întreprinzătorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata