Dacă daţi banca în judecată, în timpul procesului nu plătiţi ratele

13

Băncile pot să menţină actualele rate la creditele cu dobânzi variabile doar cu acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea unei notificări scrise. Băncile sunt obligate să înlocuiască, în calculul dobânzilor variabile, ratele de referinţă proprii, cu indicii Euribor/­Libor/Robor, şi să menţină marjele fixe practicate în prezent, scrie Capital

Directorul Direcţiei Supraveghere a Băncii Naţionale, Nicolae Cinteză, susţine că „persoanele cu credite în derulare pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă“. Bancherii se aş­teaptă, totuşi, ca Parlamentul să ţină cont, într-un fel sau altul, de situaţia creată şi să modifice ordonanţa de urgenţă.

„Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada de judecată clienţii pot să nu le plătească ratele la credit“, afirmă Constantin Cerbulescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata