Dan Şova, urmărit penal într-un nou dosar

16

Direcția Națională Anticorupție informează, miercuri, că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale fața de senatorul Dan Șova, la data faptelor reprezentant al societății de avocatură, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit, într-un nou dosar.

În dosar sunt cercetați și Mihai Bălan, director general al CET Govora și Constantin Lăpădat, director economic în cadrul SC CET Govora, acuzați de două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

„În perioada 2006 — 2008, Dan Șova i-a determinat pe Mihai Bălan și pe Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la 1 martie 2006 și 19 martie 2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați ‘Șova și Asociații’ două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, cele două contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați ‘Șova și Asociații’.

Procurorii susțin că prin aceste activități a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de peste 667.000 euro și peste 1,8 milioane lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați ‘Șova și Asociații’.

Într-un alt dosar, senatorii juriști au întocmit, marți, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova.

Raportul Comisiei este consultativ, el urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a ședinței plenului Senatului de miercurea viitoare.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata