Delegaţia FMI continuă convorbirile cu oficialităţile de la Bucureşti pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie

0

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) continuă convorbirile cu oficialităţile de la Bucureşti pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie, iar luni, 2 august, urmează să fie analizată împreună cu guvernatorul Mugur Isărescu şi experţii BNR.

‘Scrisoarea de Intenţie este redactată pe baza unei colaborări între autorităţi şi misiunea FMI, iar acum această activitate este în plină desfăşurare’, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru Bulgaria şi România.

Acesta a reamintit că Scrisoarea de Intenţie este revăzută şi actualizată în mod obişnuit, cu ocazia fiecărei vizite făcute de misiunile Fondului la Bucureşti.

Premierul Emil Boc a susţinut, duminică, că delegaţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene nu au solicitat României majorarea TVA şi nici a cotei unice de impozitare.

„Nu există dificultăţi în acest moment în relaţia cu CE, cu FMI din perspectiva acordului pe care îl avem şi nu există niciun fel de solicitare de majorare nici de TVA, nici de cotă unică, din partea organismelor internaţionale şi credem că deja suntem pe drumul consolidării unei stabilităţi a ceea ce înseamnă politica fiscală în România în acest an şi în anii următori”, a susţinut Boc.

Premierul a adăugat că eventualele împrumuturi ale statului trebuie contractate numai pentru dezvoltarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, România se va putea menţine la un deficit bugetar prognozat de FMI de 6,8 % prin îmbunătăţirea colectării, efectuarea cheltuielilor pentru investiţii şi accesarea fondurilor europene, „chiar în condiţiile unei scăderi economice de 1,9 la sută pentru 2010 şi a necesităţii reducerii arieratelor la zero până în primăvara lui 2011″.

Ţinta propusă pentru reducerea arieratelor pentru mijlocul anului 2010 nu este atinsă, deşi există o uşoară tendinţă de descreştere a valorii arieratelor. În prognoza făcută de Fondul Monetar Internaţional este menţionată o scădere în continuare a arieratelor. Ca atare, obiectivul pe termen mediu este ca acestea să fie reduse până către zero până în primăvara anului 2011, când se termină programul de sprijin semnat de România şi FMI”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

În opinia lui Mihai Tănăsescu, prin politicile fiscale convenite anul acesta şi anualizate în anul 2011 şi îmbunătăţind colectarea, ţinta de deficit stabilită pentru anul viitor, de 4,4 la sută, poate şi ea fi atinsă, fără măsuri suplimentare, care să conducă la noi constrângeri.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că nu vor fi necesare măriri ale fiscalităţii şi nici noi reduceri de salarii.

‘Pentru anul 2011, FMI are o prognoză pozitivă în ceea ce priveşte creşterea economică a României. Pentru 2010, prognoza creşterii economiei este de -1,9 la sută, dar există, conform evaluărilor FMI, condiţiile ca ţinta de deficit de -6,8 să fie atinsă. Va trebui văzut însă, în perioada următoare, cum vor fi efectuate cheltuielile pentru investiţii, cum se va reuşi atragerea fondurilor europene. Chiar şi cu această descreştere a economiei, de -1,9 la sută, România se poate încadra în ţinta de deficit de 6,8 la sută’, a spus Vlădescu.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, aflată la Bucureşti din 26 iulie, finalizează în prezent negocierile pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie.

Misiunea de evaluare va rămâne în Capitală până pe 4 august şi, pe lângă întâlnirile avute până acum cu BNR, cu conducerea unor bănci comerciale, cu mai mulţi miniştrii, printre care cel al Finanţelor Publice, al Sănătăţii, al Muncii şi cel al Transporturilor, cu membrii Consiliului Fiscal, în program vor fi incluse, în mod tradiţional, şi convorbiri cu sindicatele, cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Încheierea cu succes a evaluării şi aprobarea rezultatelor acesteia de către Board-ul FMI din septembrie, va permite eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de circa 900 de milioane de euro, din împrumutul total de 12,9 miliarde de euro acordat României de FMI, concomitent cu cinci miliarde de la UE, un milion de la Banca Mondială şi un milion de euro de la alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata