Deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, ea se află pe un „trend pozitiv”, afirmă ministrul Economiei

8

Deși economia României a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, la nivelul întregii perioada analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creștere economică ajustată sezonier de 2,6% în primul semestru al acestui an față de perioada corespunzătoare a anului trecut, arată ministrul Economiei, Constantin Niță, într-o declarație de presă transmisă, luni.

‘Primul aspect care trebuie evidențiat în legătură cu noile date privind Produsul Intern Brut publicate de Institutul Național de Statistică este că deși economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creștere economică ajustată sezonier de 2,6% față de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiția tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%’, se arată în declarația ministrului.

Potrivit lui Niță, avansul Produsului Intern Brut al României din primul semestru este susținut și de anumiți indicatori-cheie ai economiei precum exporturile, producția industrială și comerțul cu amănuntul.

‘Exporturile realizate în primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro, în creștere cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, producția industrială a crescut în aceeași perioadă cu 9,1% față de primul semestru din 2013 iar volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleași perioade de referință’, mai arată oficialul.

În al doilea rând, trebuie remarcat că avansul Produsului Intern Brut din prima jumătate a anului de 2,6% este în graficul de creștere economică prognozată de Guvernul României, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială care estimează pentru finalul anului o creștere economică de 2,8%, mai spune ministrul citat.

‘Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei românești de la țintele de creștere economică asumate nu este susținut de argumente economice. În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însă nici semnalul de încetinire a economiei românești înregistrat în trimestrul doi al acestui an care, deși s-a menținut pe plus, cu o creștere ajustată sezonier de 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut totuși cu 1% față de primul trimestru. Aici, referința foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană și rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei românești din ultimele trei luni’, se mai precizează în declarație.

Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi, iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% față de primul trimestru, a adăugat Niță.

‘Dependența economiei românești de evoluția economiilor europene este evidentă dacă se ia în calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentând 71,7% din total.

Totodată, semnalul privind încetinirea creșterii economice din trimestrul doi confirmă necesitatea continuării eforturilor Guvernului de implementare a măsurilor menite revigorării economice prin atragerea investițiilor străine directe și demararea unor proiecte majore de infrastructură care își vor replica efectele în economia națională prin crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea industriei locale’, a mai susținut ministrul Economiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News