Dezechilibrele de cupru: o realitate comună în societatea modernă

7

Dezechilibrul in nivelul de cupru este un fenomen frecvent intalnit in prezent. Auzim adesea persoane care se plang de migrene, oboseala cronica, insomnie, depresie, eczeme, dificultati de invatare sau sindrom premenstrual.

Cuprul se gaseste in anumite alimente in cantitate mai mare: carne, oua, nuci, seminte si cereale, si in cantitati scazute in fructe. Hrana rafinata este saraca in cupru, cat si in multe alte minerale. Copiii au nevoie de mai mult cupru decat adultii, datorita metabolismului lor mai activ.

Persoanele cu dezechilibre de cupru sunt mai atrase de alimente precum zaharul si dulciurile sau alimentele sarate, datorita insuficientei glandei suprarenale. Lipsa apetitului sau un anumit grad de anorexie sunt de asemenea simptome comune. Cuprul in exces taie pofta de mancare, in timp ce zincul stimuleaza centrul foamei din creier. Zincul este necesar şi pentru simţul mirosului şi al gustului.

Raluca Schachter

 

  • Ce rol are cuprul in organism si cum te afecteaza cand este in dezechilibru?

Desigur, cand ne gandim la dezechilibrele unui nutrient, atunci exista doua variante comune: deficienta sau toxicitate. Un al treilea dezechilibru insa se refera la bio-indisponibilitatea cuprului – exista, dar corpul nu-l poate folosi.

Cel mai frecvent se intalneste combinatia dintre bio-indisponibilitate si intoxicatia cu cupru – exista mult cupru in organism, pe care acesta nu-l poate folosi insa, si il va depune in anumite organe.

 

  • Oase si tesuturi conjuctive

Cuprul este necesar pentru fixarea calciului in oase, pentru formarea colagenului si pentru a forma si repara tesuturi conjunctive, cum sunt tendoanele, ligamentele, pielea, parul, unghiile, arterele si venele.

Deficienţa de cupru este legata de prezenta aterosclerozei si a altor afectiuni cardio-vasculare. Simptomele asociate cu tulburari ale tesutului conjunctiv si articulatiilor includ artrita, osteoporoza, vergeturile si diferite alte probleme articulare. Altele pot include chiar scolioza si alte tulburări posturale, precum si multe probleme ale pielii, parului, unghiilor de la maini si picioare, precum caderea parului sau macinarea unghiilor.

Cuprul este in antagonie cu vitamina C. Aceasta inseamna ca se opun unul altuia in organism. Cuprul tinde sa oxideze si sa distruga vitamina C din corp. Iar vitamina C cheleaza, adica leaga si elimina din organism cuprul. Astfel, un exces de cupru poate determina cu usurinta o deficienta de vitamina C in organism, cu toate simptomele acesteia, inclusiv sangerare cum ar fi cea a gingiilor. In acelasi timp, o deficienta de cupru va fi afectata in urma unor doze mari de vitamina C.

  • Productia de energie in celule

Cuprul este necesar pentru producerea energiei la nivelul celulelor, in etapele finale ale ciclului Krebs. Aici se produce cea mai mare parte a energiei celulare. Orice problema care apare aici cauzeaza oboseala, depresie si energie scazuta.

 

  • Raspunsul sistemului imunitar

Cuprul trebuie sa ramana in echilibru cu zincul. Cand exista dezechilibre, atunci apar infectii, in special cele micotice, atat de comune in ziua de azi.

Organismul foloseste cuprul pentru a controla multiplicarea ciupercilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca oligoelementul cupru favorizeaza metabolismul aerob.

In contrast, Candida si celelalte ciuperci au un metabolism anaerob, si fermenteaza zaharuri pentru productia energiei lor. De aceea, atunci cand cuprul nu este disponibil pentru organism in cantitate suficienta, metabolismul aerob sau dependent de oxigen nu poate functiona optim, in timp ce metabolismul anaerob sau fermentarea zaharurilor se dezvolta la maxim.

Din acest motiv, multe dintre culturi sunt stropite cu sulfat de cupru pentru a omori ciupercile si parazitii. Cuprul este utilizat şi pentru piscine si bai, in vederea controlului cresterii ciupercilor.

 

  • Sistemul glandular: glanda tiroida si glanda suprarenala

Sistemul glandular, in special tiroida si glandele suprarenale sunt foarte sensibile la cupru.  Afectiuni comune aflate in legatura cu dezechilibrele de cupru sunt hipotiroidie, cateodata hipertiroidie si boala Grave.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata