Diaconescu, acuzat şi de spălare de bani?

12

Dan Diaconescu, patronul OTV, riscă să fie acuzat de spălare de bani, alături de asociata sa Diana Voiculescu, susţin surse din cadrul Gărzii Financiare. Ar fi vorba despre faptul că cei doi şi-ar fi creditat firmele cu sume de ordinul milioanelor de euro, fără a se justifica prin acte financiar-contabile provenienţa banilor, scrie România Liberă

Dan Diaconescu, anchetat de procurorii anti­co­rupţie pentru mai multe fapte de şantaj, a susţinut constant că şi-a făcut averea de peste 33 milioane de euro din salariul său lunar de 100.000 de euro. În realitate, însă, el are doar un salariu lunar de 1.000 de euro, susţin surse din cadrul Gărzii Financiare care au verificat documentele financiar-contabile, pentru perioada 2007-2010, la firmele la care Dan Diaconescu este acţionar.

În plus, faţă de acest salariu, tot pentru perioada 2007-2010, Diaconescu are contracte de cesiune de drepturi de autor şi de management în sumă totală de 10.836. 549,50 lei (peste 2 milioane de euro) la două dintre firmele sale care se ocupă de editarea de ziare sau de difuzarea programelor de televiziune. Prima observaţie este că aceste sume nu justifică nici 10% din averea declarată de Dan Diaconescu. Cea de-a doua, mult mai gravă, este că anchetatorii nu au descoperit în contabilitatea firmelor lui Dan Diaconescu încasări care să acopere astfel de venituri. Surprinzător, cei care au făcut controlul preliminar la toate firmele lui Dan Diaconescu au descoperit până acum doar un singur contract aducător de venituri în valoare totală de doar 120.000 de euro!


Venituri mici, plăţi senzaţionale! De unde provin banii?

Dan Diaconescu nu este singura persoană cu contracte pe sume foarte mari la societăţile care difuzează OTV şi DDTV. Alături de el, pe statul de plată al societăţilor mai figurează şi Diana Voiculescu, partenera sa, care se ocupă de administrarea afacerilor.

Potrivit informaţiilor obţinute de la Garda Financiară, pentru perioada 2007-2010, Diana Voiculescu are contracte de management doar la o singură societate, pe o sumă totală de 3.856.588 lei. În afară de cei doi, la societăţile lui Dan Diaconescu există cel puţin 20 de angajaţi ( în afară de realizatorii de emisiuni care, probabil, au diverse alte contracte), care trebuie plătiţi. Şi atunci, se pune întrebarea: pe ce bani s-au bazat Dan Diaconescu şi Diana Voiculescu atunci când şi-au făcut contracte de cesiune de drepturi de autor sau de management în valoare de milioane de euro, în condiţiile în care firmele lor nu aveau venituri, potrivit actelor puse la dispoziţia anchetatorilor, nici pe 5% din sumele care trebuie plătite ca salarii.

Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare chiar de la Dan Diaconescu, dar acesta nu a putut fi contactat telefonic, în ciuda numeroaselor noastre apeluri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata