DIICOT cere urmărirea penală pentru Vosganian şi Videanu în dosarul Romgaz

0

DIICOT a înaintat luni procurorului general Tiberiu Nițu referatul prin care se solicită realizarea demersurilor necesare către Senat în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru fostul ministru Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.

Este a doua oară când se cere aviz pentru Varujan Vosganian în acest dosar. Pe 7 octombrie 2013, solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind începerea urmăririi penale împotriva lui Vosganian a fost respinsă de Senat. Votul a fost secret, cu bile. Potrivit regulamentului, aprobarea unei astfel de solicitări necesita votul majorității senatorilor prezenți.

De asemenea, DIICOT a solicitat luni procurorului general să ceară aviz de la președintele României în vederea formulării cererii de urmărire penală și pentru fostul ministru Adriean Videanu, cercetat în același dosar.

Solicitările au fost făcute în dosarul în care mai este cercetat penal și omul de afaceri Ioan Niculae.

„La data de 2 februarie 2015, DIICOT a înaintat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referatele prin care s-a solicitat realizarea demersurilor necesare către Parlamentul României — Senat în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru numitul Vosganian Varujan (fost ministru al Economiei și membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, senator în Parlamentul României — Senat în actuala legislatură), sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii); abuz în serviciu și complicitate la delapidare”, se arată într-un comunicat al DIICOT remis luni.

De asemenea, DIICOT solicită începerea urmăririi penale pe numele lui Adriean Videanu (fost ministru al Economiei și membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010), sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian, și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referate se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata