Din 21-03-2022, intră în vigoare legea privind prezenţa animalelor de companie pe plajele litoralului românesc

26

De astăzi 21 martie intră în vigoare legea privind prezenţa animalelor de companie pe plajele litoralului românesc.

În acest context, in vechile reguli aflate în vigoare, turiştii nu aveau voie să intre cu animalele de companie pe plajă. Astfel de acte se pedepseau cu amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei.

Astfel, noua lege, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede că proprietarii de animale de companie pot veni cu acestea pe plajă, însă trebuie să respecte totuşi şi două reguli, pentru a evita amenzile, care sunt, ce-i drept, mult mai mici decât cele din vechea lege.

Astfel, începând de luni, 21 martie, toate animalele de companie ce vor intra pe plajele litoralului Mării Negre vor trebui să fie ţinute în zgardă/ham şi lesă.

În plus, stăpânii animalelor trebuie să aibă mare grijă şi să strângă de fiecare dată mizeria făcute de patrupede.

Persoanele prinse că nu îşi ţin animalul de companie în lesă vor putea fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei.

În contextul noii legi, amenda mai mare, cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei, vine în cazul celor care nu strâng după animalele lor de companie, indică noua lege.

Cine îi va amenda pe românii care nu respectă noile reguli? Ce câini au acces nerestricţionat?

Conform legislaţiei, polițiștii locali, agenții și ofițerii Poliției Române, precum şi ofițerii și subofițerii din Jandarmeria Română sunt cei care vor putea împărţi amenzile respective.

Însă, este important de menţionat că accesul pe plaje va fi liber pentru câinii utilitari, inclusiv fără acordul operatorilor plajelor turistice, indiferent de perioada anului, dar şi pentru câinii din dotarea Ministerului de Interne.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival.

Iar pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje. (…)

În concluzie, accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, menţionează documentul citat.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata