DNA extinde urmărirea penală faţă de șefa CNA, Laura Georgescu

4

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins urmărirea penală față de Laura Georgescu, președinta Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Ea este acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată (17 acte materiale), și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (17 acte materiale).

Laura Georgescu a fost joi la DNA unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că în calitatea de președinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat, în perioada 2013 — 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului Consiliului și care au fost soluționate prin sancționarea a șapte posturi de televiziune.

„În perioada respectivă, Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea, cu amendă, a celor șapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori. În concret, modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, iar pentru a se crea aparența de legalitate în privința acestor sesizări, parte dintre ele au fost lucrate într-un fișier ‘word’ care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi.

Procurorii au constatat că, pornind de la un asemenea formular, angajați ai CNA fie au completat respectivele sesizări cu date nereale, la instigarea Laurei Georgescu, fie au participat indirect, înregistrând o dată calendaristică modificată, nereală sau au permis ca sesizările să fie realizate de pe calculatoarele lor.

„Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări. În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării. În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat că ar fi suficiente ca să ducă la sancționarea respectivului post, chiar dacă, în unele situații, faptele erau mai vechi și erau prescriptibile (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională — 6 luni)”, se spune în document.

DNA precizează că un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor și al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului.

„În aceste condiții, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program. În cazul unuia dintre posturile tv sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția suspectei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia”, menționează DNA.

Sursa citată subliniază că, urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 lei.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, angajați în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului, în legătură cu întocmirea documentelor false sus menționate.

În septembrie 2014, Laura Georgescu a fost la DNA unde procurorii i-au comunicat că au început urmărirea penală pe numele său pentru abuz în serviciu, în dosarul în care erau vizați și Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există elemente din care rezultă că, în urma exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către președintele CNA, Laura Georgescu, în mod nejustificat trei dintre membrii CNA care la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței unui post TV, în ședința din 1 octombrie 2013 au votat în favoarea postului TV anterior sancționat.

„Aceasta, în condițiile în care situația de fapt nu se modificase, în afara existenței unei contestații, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conține doar două pagini și jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, susțin procurorii DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata