DNA: O nouă extindere a urmăririi penale şi sechestru pe bunuri în cazul şefei CNA

18

Procurorii DNA au dispus o nouă extindere a urmăririi penale și luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile și mobile în cazul președintelui Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu.

 Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni , procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată (câte 5 acte materiale), fiind a treia extindere a cercetărilor față de șefa CNA, după cele din 2 aprilie, respectiv 24 aprilie pentru fapte similare. În 5 septembrie 2014, DNA a anunțat că șefa CNA este urmărită penal pentru abuz în serviciu.

„În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, aparținând suspectei Georgescu Laura până la limita de 2.296.200 lei, sumă reprezentând valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit până în acest moment drept parte civilă”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în calitatea sa de președinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat în perioada 2013 — 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a 4 posturi de televiziune (5 sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele 7 posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare.

„După precedenta extindere a urmăririi penale (aspecte mediatizate la datele de 2 aprilie, respectiv 24 aprilie 2015), a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, un număr de 4 operatori TV sancționați ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, suspecta Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei. Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de Laura Georgescu și care au avut ca rezultat sancționarea acestora”, se spune în comunicat.

DNA menționează că, în unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc.

„În final, luând în considerare și infracțiunile/starea de fapt mediatizate prin comunicatele 662 și 774 din 2 respectiv 24 aprilie 2015 și cele prezente, în sarcina suspectei Georgescu Laura s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale) — cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 11 posturi TV”, subliniază sursa citată.

În septembrie 2014, Laura Georgescu a fost la DNA, unde procurorii i-au comunicat că au început urmărirea penală pe numele său pentru abuz în serviciu, în dosarul în care erau vizați și Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există elemente din care rezultă că, în urma exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către președintele CNA, Laura Georgescu, în mod nejustificat trei dintre membrii CNA care la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței unui post TV, în ședința din 1 octombrie 2013 au votat în favoarea postului TV anterior sancționat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata