Doina Pană: Trebuie să terminăm cu hoţia din păduri

35

Silvicultorii şi autorităţile trebuie să găsească împreună soluţii pentru a obţine o formă bună a Codului Silvic şi a termina cu hoţia din păduri, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, la un simpozion dedicat Zilei Internaţionale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie.

„Facem la ora actuală dezbateri în ţară pe noul Codul Silvic cu proprietarii de păduri, administratori şi firmele care exploatează, astfel încât să ajungem la ceva bun. El (proiectul Codului Silvic — n. r.) a trecut de Senat în Camera Deputaţilor şi vrem să iasă o formă bună, nu zic foarte bună, pentru că orice lege este perfectibilă, dar cât de bună se poate. Vă cer sprijinul ca să ieşim şi cu alte proiecte legislative subsecvente şi să terminăm odată cu hoţia din păduri. Am înţeles că sub 5% se fură fără acte, iar restul cu acte şi, în direcţia asta, trebuie să ne aplecăm eforturile. O să ies în 2 — 3 săptămâni cu un proiect de Hotărâre de Guvern care o să ajute în sensul acesta. În primul rând, pădurea este un suport pentru viaţă şi pe urmă un factor economic puternic de care trebuie să beneficiem şi aici trebui să găsim un echilibru. De la dumneavoastră, ca specialişti, aştept soluţiile şi sunt convinsă că le puteţi aduce”, a adăugat Doina Pană, adresându-se specialiştilor din silvicultură.

Doina Pană consideră că şcoala românească are un rol important în schimbarea mentalităţii privind rolul pădurii, iar în acest sens au fost discuţii cu ministrul Educaţiei pentru introducerea în şcoli a unei materii obligatorii referitoare la mediu, mai ales la ape şi păduri.

„Trebuie să conducem la o schimbare de mentalitate în rândul populaţiei, dar acest lucru merge greu, ia ani, însă prin şcoală merge repede. Am vorbit cu ministrul Remus Pricopie astfel încât, în clasa a IX-a sau X-a, să existe o materie obligatorie unde elevul să înveţe despre mediu şi, în special, despre păduri şi ape. Activitatea Romsilva trebuie să ajungă în fiecare şcoală pentru a şti ce înseamnă cu adevărat pădurea”, a adăugat Doina Pană.

Potrivit directorului general al RNP-Romsilva, Adam Crăciunescu, regia este preocupată să redefinească rolul pădurilor în contextul dezvoltării durabile la nivel global şi în funcţie de strategia forestieră stabilită la nivel european în această perioadă,

„Căutăm soluţii la modul în care pădurile pot contribui la dezvoltarea unei economii verzi şi la mobilizarea resurselor pădurii. Problema actuală din domeniu se referă la atenuarea schimbărilor climatice, la asigurarea energiei regenerabile, adaptarea şi protecţia pădurilor la schimbări climatice şi la furnizarea de produse regenerabile competitive din păduri. Romsilva este implicată în realizarea obiectivului 2020 pentru păduri, stabilit prin noua strategie forestieră europeană prin care să demonstreze că toate pădurile din Uniunea Europeană sunt administrate conform principiilor de gestionare durabilă a pădurilor”, a spus Crăciunescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata