Dosar „Gala Bute”: Încă 30 de zile de arest pentru Rudel Obreja şi Tudor Breazu

3

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis miercuri, 4 martie, cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul lui Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, și al lui Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana aparținând Elenei Udrea, puși sub acuzare în dosarul „Gala Bute”.

De asemenea, instanța a prelungit arestul preventiv și în cazul primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță.

În același dosar, Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, și Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, rămân în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

Rudel Obreja este cercetat penal în dosarul „Gala Bute” pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani, două infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

Tudor Breazu, administratorul SC Agro Green Nana SRL, unde acționar unic este Elena Udrea, este acuzat de complicitate la luare de mită pentru că ar fi primit bani, sub forma unor contracte fictive de publicitate, care ulterior ajungeau la Elena Udrea.

Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Nastasia, care era secretar general al MDRT, i-a solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societății Termogaz Company SA, aproximativ 10% din valoarea plăților încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanțărilor pentru lucrările executate în cadrul programului „Schi pentru România”.

Gheorghe Nastasia i-a indicat lui Adrian Gardean că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societății lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

SC Termogaz Company SA a încheiat în perioada 2010-2011 mai multe contracte de achiziție publică finanțate din fondurile MDRT prin programul „Schi în România”, cele mai importante dintre acestea având ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei și Straja, precum și a unei pârtii de teleschi în orașul Borsec.

De asemenea, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Ștefan Lungu, a primit, în cursul anului 2010, în două tranșe, suma totală de 695.367,06 lei de la reprezentanții SC Termogaz Company SA Adrian Gardean, Miron Gardean și Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcționarii din conducerea MDRT să aprobe finanțarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unități administrativ teritoriale.

Pe de altă parte, procurorii susțin că, în perioada 2010-2012, în cadrul MDTR se dezvoltase o practică în baza căreia reprezentanții societăților comerciale care primeau finanțări de la MDRT sau de la companii subordonate ‘întorceau’ un procent de 10% din sume către persoanele cu funcții de conducere din aceste instituții și că un rol important în acest mecanism îl avea Tudor Breazu, care avea o relație suficient de apropiată cu ministrul și cu persoane cu funcții înalte cum era Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții.

În perioada 2009 — 2012, el a cumpărat mai multe imobile de la persoane fizice sau juridice din subordinea Ministerului Turismului (o vilă în Eforie Sud de la SC Carmen Sylva SA) sau care aveau relații cu această instituție (teren în Voineasa într-o zonă unde se executa un proiect finanțat prin programul ‘Schi în România’), iar în 2014 a primit de la Elena Udrea un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul prețului declarat de 5.000 euro, de aproximativ 8 ori mai puțin decât valoarea de piață.

Tudor Breazu este acuzat că le-a ajutat pe Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu să primească aproximativ 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale, pentru a obține plata la timp a lucrărilor executate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata