Dovlecei umpluţi cu orez, o mâncare de post simplă şi gustoasă

17

Gospodinele din comuna Șimian, în Postul Adormirii Maicii Domnului, prepară una dintre mâncărurile de post cele mai simple și necostisitoare, dar foarte gustoase – dovlecei umpluți cu orez.

Rodica Frățilă spune că în ferma sa legumicolă cultivă pe o suprafață întinsă dovlecei, pe care îi valorifică în piețele din Drobeta Turnu Severin și îi folosește la prepararea mâncărurilor, mai ales în perioadele de post.

Rețeta după care se orientează în bucătărie este moștenită de la mama sa, o apreciată bucătăreasă în comună, ea fiind chemată deseori la nunți și botezuri să prepare meniurile festive.

„Pentru a obține patru porții, se opăresc într-o oală 200 grame de orez peste care se adăugă o linguriță de sare. Separat într-o tigaie se călesc puțin o ceapă feliată, un morcov, un ardei gras roșu și un altul galben, tocați cubulețe. Acestea se amestecă cu orezul, cu mărarul mărunțit (o legătură) și piper după gust”, a explicat doamna Frățilă.

După ce s-a obținut această compoziție, se iau doi dovlecei, de aproximativ 400 grame bucata, se spală și se taie în două jumătăți pe lungime. Cu o lingură se îndepărtează partea cu semințele, chiar un pic mai mult, fără să se ajungă la coajă.

„Când am terminat și această operațiune, jumătățile în formă de bărcuțe se umple cu orezul amestecat cu celelalte legume, peste care se presară pătrunjel tocat și se așază într-o tavă pe fundul căreia s-a așezat o hârtie de copt. Se introduce la cuptor 15-20 de minute”, a adăugat Frățilă.

Potrivit gospodinei din Șimian, acest preparat se servește atât cald, cât și rece, alături de o salată de vară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata