Drepturile salariale obţinute de bugetari în instanţă, amânate până în 2014

9

Ordonanţa de urgenţă pentru amânarea până în anul 2014 a plăţii drepturilor salariale obţinute de bugetari în instanţă a fost publicată joi (20 mai 2010) în Monitorul Oficial.

Potrivit noii OUG, adoptate miercuri de Guvern, drepturile obţinute prin titluri executorii până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se eşalonează pe perioada 2012-2014. Astfel, în anul 2012 se va plăti 34 la sută din valoarea titlurilor executorii, iar în următorii doi ani câte 33 la sută.

În cursul acestor termene orice procedură de executare silită se suspendă de drept, se menţionează în actul normativ. Sumele care urmează să fie plătite se vor actualiza cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, potrivit ordonanţei de urgenţă. Măsura vine în completarea OUG 71/2009, care eşalona plata titlurilor executorii din anul 2009 pe perioada 2010-2012.

Noul act normativ va afecta angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se realizează integral din bugetul de stat, din bugetele locale, din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetul fondurilor speciale, după caz.
De asemenea, noua OUG va eşalona plata drepturilor salariale obţinute în instanţă de angajaţii instituţiilor finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau integral din venituri proprii.

Cuantumul total al sumelor eşalonate la plată este de 2,163 de miliarde de lei, reprezentând 0,4% din Produsul Intern Brut. „În aceste condiţii, decizia Guvernului are scopul menţinerii echilibrelor bugetare şi respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvern”, a precizat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata