Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi modernizat cu fonduri nerambursabile europene

14

Drumul județean care urcă la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi modernizat până la sfârșitul acestui an în baza unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare totală de 9,41 milioane euro, contractul fiind semnat vineri la sediul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

Proiectul prevede modernizarea și asfaltarea drumului pe relația Costești-Sarmizegetusa Regia, pe o lungime de 17,9 kilometri. De asemenea, vor fi reabilitate șapte poduri și amenajate 12 parcări, inclusiv pentru autocare.

Procedurile de realizare a investiției sunt avansate, ofertele pentru construirea acestui drum putând fi depuse până pe 22 aprilie, o zi mai târziu fiind prevăzută deschiderea acestora.

”Vom fi extrem de obiectivi în acest sens. Sper ca la începutul lunii mai să înceapă lucrările. Termenul este scurt, trebuie să încheiem acest proiect în acest an, până la 31 decembrie. Odată realizată această infrastructură sunt convins că cetățile vor fi puse cu adevărat pe harta circuitelor turistice europene. Modernizarea drumului de acces este doar primul pas — e drept, obligatoriu, pentru a pune în valoare cetățile dacice, din respect față de trecut și responsabilitate pentru viitor’, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor.

La rândul său, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a arătat că proiectul a putut fi finanțat din economiile realizate la alte investiții derulate prin Programul Operațional Regional, componenta de drumuri județene. El a apreciat faptul că autoritățile județene din Hunedoara și-au asumat realizarea acestui proiect care are un termen de finalizare foarte strâns.

”Este un termen foarte strâns și ambițios, dar aici există o determinare a Consiliului Județean și ne bucurăm că și-a asumat acest lucru, pentru a finaliza acest proiect. Cu atât mai mult cu cât cred că acest proiect vine într-un moment potrivit, întrucât până acum s-au făcut și pregătiri. Am fost acolo (la Sarmizegetusa Regia, n.r.), am avut plăcerea să vizitez acest monument, cred că este pregătit să primească turiști. Poate că acum cinci ani nu ar fi fost la fel de bine să fie deschis publicului larg, nefiind încă pregătiți cu amenajările care s-au făcut acolo’, a spus Maxim.

Autoritățile din județul Hunedoara apreciază că implementarea proiectului și asfaltarea drumului de acces spre fosta capitală a Daciei va oferi șansa punerii în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia.

‘Este un vis care acum este pe cale să devină realitate și o dată cu această realitate se încheie un coșmar de 20 de ani pentru acest drum, pentru localnici și turiști. Dacă este să-l contabilizăm, aș spune că este vorba de câteva sute de roți sparte sau câteva zeci de băi de ulei distruse la mașini. Odată asfaltat acest drum, oferă posibilitatea intrării în normalitate a ceea ce înseamnă punerea în valoare a acestor cetăți’, a apreciat administratorul monumentului, Vladimir Brilinskey.

Intitulat ‘Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăților dacice din Munții Orăștiei’, proiectul are o valoare totală de 9,41 milioane euro, din care 7,45 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, iar diferența cofinanțarea beneficiarului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata