Editori despre licitaţia manualelor şcolare: Un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro

11

Președintele Federației Editorilor din România, Mihai Penescu, a susținut, joi, 21 august, într-o conferință de presă, referindu-se la licitația privind manualele școlare, că „un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro”.

El a spus că licitația reprezintă „o lovitură banditească”.

„Ce se întâmplă cu această licitație este o scenă la care asistăm de peste 20 de ani. Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentând valoarea auxiliarelor. Licitanții câștigători au oferit un preț foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentație, împotriva legii”, a spus Penescu.

El a acuzat MEN că ar fi schimbat „din două în două zile regulamentele” privind manualele școlare.

„Totul a fost făcut cu premeditare, reprezintă o lovitură banditească. Este vorba de un grup care lucrează corelat”, a adăugat reprezentantul FER.

Reprezentantul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, a susținut că nu există o politică în ceea ce privește educația.

„Învățământul este la pământ la noi în mod coerent. În sistemul acesta de coerență negativă intră și lefurile profesorilor. Profesorii sunt foarte slab pregătiți. Manualele sunt mizerabile, prost alese după un criteriu scandalos — al celui mai mic preț. Regulile de joc nu sunt aceleași pentru toți jucătorii. Arbitrii nu arbitrează corect. Plata contestației este un jaf de zile mari. Se constată trufia organizatorului care are regulile în mână și joacă cum vrea. Nu știm cine evaluează, ce pregătire are, ce nume are. Nu știm cine ne-a evaluat. De ce nu s-a respectat calendarul?”, a adăugat Liiceanu.

Directorul executiv Ascendia Design, Cosmin Mălureanu, a afirmat că în cadrul procedurilor au fost descalificate 66 din cele 75 de oferte depuse.

„Au fost folosite instrumente de evaluarea ilegale. Comisia a acceptat oferte suspecte de dumping. Am constatat descalificarea ofertelor pe criterii tehnice triviale. Ne-am lovit de refuzul furnizării propriei fișe de evaluare a ofertanților. Au fost modificate rezultatele inițiale. Licitația a fost profund viciată. Licitație trebuie reluată”, a declarat Mălureanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata