Elena Udrea: Strategia UE pentru Regiunea Dunării trebuie să ne sprijine în dezvoltarea infrastructurii turistice

22

Construcţia de miniporturi ar putea contribui la valorificarea turistică a sudului Olteniei şi la dezvoltarea turismului în judeţele limitrofe celor riverane Dunării, a declarat marţi, 25 mai,  ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.

‘La Olteniţa am coborât de pe navă, venind din Delta Dunării, şi ne-am trezit pe un maidan plin de câini. Mi s-a făcut ruşine că sunt ministrul turismului şi am decis să construim la Olteniţa un miniport turistic, care să fie utilizat pentru croaziere pe Dunăre.

Din păcate, Ministerul Transporturilor nu ne-a pus la dispoziţie terenul pe care să construim acest miniport’, a declarat Elena Udrea, într-o intervenţie în cadrul Conferinţei pentru Strategia UE pentru regiunea Dunării.

Ministrul turismului a declarat că există în prezent proiecte pentru ca oraşul Sulina să îşi redobândească farmecul de altădată, iar Strategia UE pentru Regiunea Dunării trebuie utilizată pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din România.

Această strategie se adresează unei regiuni care porneşte de la Pădurea Neagră şi se opreşte la Marea Neagră, afectând 115 milioane de persoane’, a subliniat Elena Udrea. A a arătat că ‘pentru România, este prioritară sublinierea importanţei fluviului Dunărea ca un coridor de legătură între statele din regiune şi Marea Neagră.

Bucureştiul trebuie să devină în viitor capitală dunăreană. Strategia vizează creşterea atractivităţii regiunii prin dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă, ca urmare a valorificării moştenirii culturale, a resurselor naturale şi a îmbunătăţirii calităţii infrastructurii de cazare şi agrement’.

România şi Austria au lansat în 2008 iniţiativa de creare a unei Strategii a UE în regiunea Dunării.

În vederea elaborării Strategiei, au avut loc dezbateri publice în Germania, Ungaria, Austria-Slovacia, România-Bulgaria, iar conferinţa de marţi a avut ca obiectiv stimularea dialogului interministerial şi cu mediul de afaceri pentru definirea domeniilor de interes şi identificarea ariilor de cooperare propuse de România în cadrul viitoarei Strategii.

Interesul UE în realizarea Strategiei este crearea unor macroregiuni care să contribuie la implementarea componentei teritoriale a coeziunii economice şi sociale.

La mijlocul lunii iunie, va avea loc la Tulcea sau Constanţa o conferinţă de închidere a procesului de consultare publică în vederea elaborării Strategiei.

Coordonatorul Naţional pentru Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării este ambasadorul Viorel Ardeleanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata