Este necesară elaborarea studiilor de impact privind aplicarea Codurilor de procedură

18

Studiile de impact privind aplicarea Codurilor de procedură trebuie să fie extrem de competente şi să includă evaluări cu privire la potenţialele efecte practice generate de modificările introduse în Codurile de procedură civilă şi penală, consideră reprezentanţii Societăţii Academice Române (SAR).

„Este important să încercăm să facem nişte simulări pe noile Coduri de procedură, până la intrarea lor în vigoare. Trebuie făcute studii de impact. În caz contrar, este ca şi cum un chirurg ar încerca să-şi exerseze dexteritatea pe pacienţi neanesteziaţi”, a declarat luni coordonatorul programului anticorupţie al SAR, Laura Ştefan, într-o conferinţă de presă cu tema „Oamenii Justiţiei – Politica de cadre în magistratură pe termen scurt şi mediu”.

O altă problemă abordată în cadrul conferinţei organizate de SAR a fost aceea privind membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu funcţii de conducere la instanţe sau parchete.
„Din punctul nostru de vedere, soluţia este demisia celui ales în CSM din funcţia pe care o ocupă la o instanţă/parchet. Este un gest de ajutorare a sistemului, să lase locul liber cuiva care să vină să construiască în urma lor. Nu poate fi o perpetuă situaţie de interimat la instanţe importante”, consideră Laura Ştefan.

Ea s-a referit şi la situaţia de interimat de la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în opinia sa, ar trebui să ia sfârşit, „cu atât mai mult cu cât lipsa de asumare a reformelor de către persoane din sistemul judiciar a fost criticată în ultimul raport al Comisiei Europene.
„Avem un vid complet de putere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde postul de preşedinte – cel mai important din sistemul judiciar – este interimar, fiind ocupat de fostul vicepreşedinte, post în care nu se mai regăseşte nimeni”, a mai spus Laura Ştefan.

SAR consideră că adoptarea noilor Coduri de procedură, precum şi a Codurilor civil şi penal oferă o „ocazie istorică” pentru regândirea profundă a sistemului de instanţe şi parchete.
Printr-un proiect finanţat din împrumutul contractat cu Banca Mondială, se vor realiza studii de impact pentru aceste documente fundamentale care vor constitui baza funcţionării sistemului judiciar. „Aceste studii oferă oportunitatea perfectă pentru analizarea noii împărţiri a mecanismului de soluţionare a problemei practicii neunitare”, susţine SAR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata