Eurostat nu este de acord cu Guvernul privind Fondul Suveran

19

Eurostat nu aprobă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și dorește ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusă.

Eurostat a cerut Guvernului ca viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) să nu profite de garanții guvernamentale sau de alte forme de ajutor din partea statului, conform Profit.ro.

În plus, forul european a cerut asigurarea autonomiei de decizie a FSDI, cu scoaterea prevederilor care duc la intervenția sau controlul statului. Guvernul a solicitat reducerea drastică a listei de companii de stat incluse în FSDI, luând în calcul riscul ca statul să piardă, în aceste condiții, calitatea de acționar majoritar la aceste companii. Profit.ro a arătat în premieră proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului Grindeanu.

Proiectul a fost elaborat de Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu, însă nici când a ajuns prim-ministru Tudose nu l-a aprobat în Guvern.

Scoaterea FSDI în afara sferei de influență a Guvernului, măsură solicitată de Eurostat, are drept scop evitarea oricărui impact, pozitiv sau negativ, asupra deficitului bugetar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata