Factura medie de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea cu 0,5 – 1% în semestrul II

26

Factura de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea în medie cu 0,5 – 1% în semestrul II din acest an, datorită menținerii tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014 și a impactului reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență informează, joi, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

‘În ședința din 25.06.2015, Comitetul de reglementare al ANRE a decis menținerea, în semestrul II 2015, a tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, aprobate prin Ordinul ANRE nr.157 /2014″, se menționează într-un comunicat al ANRE, remis joi .

Potrivit sursei citate, analiza și calculele de stabilire a coeficientului de indexare a tarifelor reglementate se realizează de ANRE anual/semestrial, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/ 2015.

„Menținerea tarifelor reglementate aprobate prin Ordinul 157/ 2014 va conduce la scăderea prețului mediu de revenire al energiei electrice furnizate la tarife reglementate, în semestrul II 2015 față de semestrul I 2015, cu circa 1,5%, scădere datorată reducerii sumelor ce vor fi plătite de clienți pentru componenta de rezervare/abonament (corespunzător creșterii gradului de dereglementare în semestrul II 2015 cu încă 10%)„, explică ANRE.

De asemenea, Comitetul de reglementare a aprobat modificarea Ordinului ANRE nr. 119/ 2013 privind aprobarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia. În urma evaluării efectuate de ANRE, conform prevederilor legislației de specialitate, a rezultat o valoare a contribuției pentru semestrul II 2015 egală cu 15,82 lei/MWh, față de valoarea de 18,12 lei/MWh în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, ceea ce reprezintă o reducere cu 12,7%.

„În consecință, menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și impactul reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, vor conduce la o scădere a facturii medii de energie electrică plătite de consumatorul final cu 0,5 — 1% în semestrul II din acest an”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News