Fenomenele periculoase meteo şi hidro continuă în această săptămână

2

Evenimente meteorologice şi hidrologice „periculoase” vor avea loc şi în această săptămână, în Moldova, Muntenia şi Dobrogea, a declarat luni, 5 iulie, primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, reunit la Guvern.

 

„Şi în această săptămână, din punct de vedere meteo şi hidro, avem de-a face cu evenimente periculoase. (…) În esenţă, luni, marţi, miercuri, pe zona Moldovei, în continuare vor fi probleme, iar joi, vineri, sâmbătă – Muntenia, Ialomiţa, Dobrogea şi sudul Moldovei”, a spus Boc.

Totodată, precipitaţii abundente şi vânt puternic vor fi în zona Carpaţilor Orientali şi a dealurilor din vecinătate, din Moldova şi Transilvania, în prima parte a săptămânii, a menţionat directorul Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

„Această săptămână se împarte în două etape. Luni, marţi şi miercuri după-amiaza vor fi emise, în special, atenţionări pentru zonele de munte ale Carpaţilor Orientali cu dealurile aferente şi din Transilvania şi din Moldova. Cantităţi punctuale nu sunt pe arii foarte extinse, dar sunt intensificări de vânt cu cantităţi de precipitaţii în timp foarte scurt.

Pot să apară punctual şi în restul teritoriului, dar mai frecvente vor fi în această zonă. Joi, vineri, sâmbătă – atenţia o vom muta şi vom da atenţionări pentru zona Muntenia, Carpaţii de Curbură, sudul Moldovei, Ialomiţa şi Dobrogea. Vom vedea dacă aceste cantităţi vor fi pe arii foarte extinse şi vom vedea cum informăm populaţia din timp”, a explicat Sandu.

Din punct de vedere hidrologic, se păstrează alerta cod roşu pe Prut, de la acumularea Stânca Costeşti în localitatea Prisăcani, precum şi în zona Şiviţa- vărsare în Dunăre a Prutului şi pe sectorul Siretului- Şendreni- Galaţi.

Nivelurile şi debitele pe râurile interioare au fost în creştere, iar pe râurile Prut şi Siret ele sunt în creştere din cauza propagării viiturilor şi, de asemenea, pe Dunăre, debitele sunt în creştere din cauza propagării viiturilor formate anterior. Pentru perioada următoare, păstrăm cod roşu în continuare pe râul Prut, aval- acumularea Stânca Costeşti până în localitatea Prisăcani, de asemenea tot pe Prut, în zona Şiviţa- vărsare în Dunăre a Prutului şi pe sectorul Siretului- Şendreni- Galaţi”, a detaliat directorul Institutului naţional de Hidrologie, Petre Stanciu.

Punctul cel mai sensibil rămâne Dunărea, a menţionat el.

Avem depăşite cotele de inundaţie pe tot sectorul de la Gruia până la Hârşova, iar pe sectorul Brăila-Isaccea sunt depăşite cotele de pericol, motiv pentru care menţinem avertizarea hidrologică de cod roşu pe sectorul Brăila- Isaccea, iar pe restul sectoarelor codul portocaliu. În funcţie de evoluţia situaţiei meteorologice suntem pregătiţi ca să aducem amendări acestor avertizări”, a mai spus Stanciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata