Ferma de capre: afacerea de succes în care o tânără din Iaşi a investit toate economiile familiei

25

Ferma de capre poate fi una dintre acele afaceri agricole profitabile, cu condiţia ca munca şi grija pentru animale să fie împletită cu pasiunea şi seriozitatea faţă de clienţi. Aceasta este reţeta succesului descoperită de Irina Ciochină, o tânără ieşeancă de 29 de ani, care, alături de soţul ei, a decis să investească toate economiile familiei într-un proiect inspirat de copilăria la ţară, scrie agrointel.ro

Ferma ”Caprele Irinucăi” este situată la opt kilometri distanţă de Iaşi, în satul Sorogari din comuna Aroneanu, şi a fost înfiinţată în septembrie 2012, când soţii Ciochină, după mai mulţi ani în care au lucrat în străinătate – în Olanda şi Belgia, au decis să îşi construiască un viitor acasă, în România.

 

  • Inspirată de copilăria la bunici

Au pornit la drum inspiraţi de o idee mai veche a Irinei care, deşi a studiat contabilitate şi informatică, a simţit că viaţa o trage spre agricultură.

”Am avut o copilărie frumoasă, cu bunici la ţară care aveau multe animale.Dintre toate, căpriţele mi se păreau cele mai vesele, mai pline de viaţă. Din acest motiv am ales să facem ferma de capre şi am început cu paşi mici, dar siguri. Am cumpărat prima dată pământul, am luat şi un vagon gen container pentru îngrijitori, apoi am început să căutăm animale”, povesteşte Irina pentru Agrointeligenţa.

Primele piedici le-a întâmpinat încă de la cumpărarea caprelor. ”Am descoperit că sunt mulţi crescători neserioşi, care mă luau în glumă: ce-ţi trebuie ţie capre, domnişoară, îmi spuneau. Animalele pe care le vindeau nu aveau nici un fel de act, nu puteau să îmi spună vârsta lor, cât lapte produc sau detalii despre istoricul lor de boli. Nu căutam exemplare de rasă, care sunt mai scumpe, noi fiind la început”, îşi aminteşte fermiera.

 

  • Animalele, mai ieftine toamna

Ieşeanca a descoperit pe pielea şi pe buzunarul ei că este mai ieftin că cumperi animale toamna decât primăvara. ”În prag de iarnă, animalele au un preţ mai bun, dar când încep producţia, primăvara, preţurile sunt mai sus. Cred că preţul mediu cu care am cumpărat o capră a fost de 300-400 de lei. Cele de rasă ajung la 400 de euro”, vorbeşte proprietara Fermei ”Caprele Irinucăi”, ajunsă deja la un efectiv de 60 de capete.

Convinşi că vor pune pe picioare o afacere profitabilă, tinerii Ciochină au investit în fermă toate economiile, inclusiv banii de la nuntă, cum îşi aminteşte Irina, zâmbind. ”Avem 16 hectare şi am construit treptat tot ce aveam nevoie la fermă. Dacă am trage linie, socotesc că am investit peste 100.000 de euro, parte economiile noastre, altă parte sprijin de la părinţii mei. Soţul meu lucrează încă în IT, dar eu am decis să mă dedic fermei, deşi este o muncă grea, dar cu multe satisfacţii”, spune antreprenoarea care se gestionează nu doar activitatea agricolă, ci şi relaţia cu clienţii.

În prezent, pe lângă laptele proaspăt, produs bio, ferma ”Caprele Irinucăi” oferă caş, urdă şi vrea să extindă şi cu iaurt.

”La început, vindeam doar prin vecini. Apoi ni s-a dus vestea şi pe măsură ce am crescut şi noi, s-au înmulţit şi clienţii. Vindem direct familiilor, ducem produsele fie acasă, fie la serviciu sau la puncte de livrare”, explică Irina partea de desfacere a afacerii agricole.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata