Feteasca Neagră şi Tămâioasa Românească, vinuri „ambasador” care fac cinste României

21

Fie că sunt albe sau roșii, vinurile produse în podgoria Dealu Mare sunt renumite pentru înalta lor calitate, ele fiind premiate la concursuri naționale și chiar internaționale, putând fi considerate adevărați ‘ambasadori’ care fac cinste României peste hotare.

Despre Dealu Mare se spune că este ‘patria vinurilor roșii’, dintre acestea remarcându-se în mod deosebit Feteasca Neagră.

‘Noi avem în această podgorie și vinuri albe deosebit de bune, dar suntem vestiți mai ales pentru vinurile roșii. De-a lungul timpului s-a făcut remarcată Feteasca Neagră, care acum are și un fel de cale liberă spre piața Vestului. Un soi absolut deosebit, care dă niște vinuri intens colorate și foarte catifelate. La vinurile roșii, de obicei ai o astringență, un pic de amăreală, ceva care pe unii îi deranjează, însă această Fetească Neagră are caracteristice taninurile care sunt catifelate, blânde. A fost și foarte premiat acest vin și există anumite zone în Dealu Mare care sunt deosebit de favorabile soiului’, a explicat Adriana Contec, doctor în chimie.

Potrivit acesteia, se poate spune că, datorită caracteristicilor sale deosebite, Feteasca Neagră este ‘regina’ vinurilor roșii.

‘Feteasca Neagră aș recomanda-o la toată lumea. Fiecare poate să bea un pahar de vin roșu pe zi, care face foarte bine. Dacă, de exemplu, Cabernetului i s-a spus ‘regele’, aș zice că Feteasca Neagră este ‘regina’ vinurilor roșii, pentru că este blândă, mai plăcută, mai agreabilă, mai ușor de băut și nu neapărat lângă un anumit fel de mâncare. Este un vin care nu are concurență în străinătate, cel puțin deocamdată. Este un vin care și-a câștigat un loc foarte bun pe piața Germaniei și Austriei’, a mai spus Adriana Contec.

Din zona vinurilor albe produse în podgoria Dealu Mare se remarcă Tămâioasa Românească, o licoare puternic aromată aflată mereu pe podiumul vinurilor premiate și preferată mai ales de către doamne.

‘Ambasadorul în materie de vinuri este Tămâioasa Românească, un vin care de-a lungul vremii a creat impresia cea mai favorabilă pentru România. (…) Tămâioasa este un vin care amintește de o aromă și un buchet deosebit. Este plăcut, are echilibru între aciditate și restul de zahăr și are o evoluție magnifică din punctul de vedere al culorii, mergând, odată cu vârsta, până la acel aur antic. Tămâioasa este, de fapt, o licoare, un vin licoros’, spune Armand Contec, doctor în microbiologie și tehnologie.

Acesta a subliniat unicitatea zonei Dealu Mare, arătând că vinurile produse aici vor fi totdeauna premiate și apreciate la cel mai înalt nivel.

‘A consuma vin înseamnă să te bucuri, în primul rând, de eleganța, prospețimea, de aroma, de buchetul vinului. Trebuie să ai acel rafinament de a te bucura de această bunătate oferită de Dumnezeu. (…) România are cel mai puternic ambasador care ajunge pe masa fiecărui cetățean din lume: vinul’, a conchis Armand Contec. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata