Finanţele nu renunţă la impozitul minim

26

– Autorităţile au obţinut din birul introdus anul trecut de două ori mai mult decât s-au aşteptat. Şi oficialii FMI preferă un venit sigur la buget în locul unui impozit forfetar.

Impozitul minim a adus la buget până în prezent 1,1 miliarde lei (circa 262 milioane euro), iar statul mai are de recuperat şi diferenţa până la suma totală declarată de firmele româneşti de 1,48 miliarde lei (354 milioane euro), informează Evenimentul Zilei.

Conform documentelor, obligaţiile se cifrează la 504,2 milioane lei. „Până în prezent s-au încasat efectiv 268,3 milioane lei şi s-au operat stingeri în valoare de 52,5 milioane lei, ceea ce reprezintă un total de 320,8 milioane lei”, au spus reprezentanţii ANAF.

Cât s-a colectat în 2009

Anul trecut, Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat venituri din impozitul minim în valoare de aproape 780 milioane lei, arată datele instituţiei prelucrate până la 10 iunie. Obligaţiile de plată a acestui impozit declarate de companii au fost de 984 milioane lei. Guvernul estima să încaseze circa 355 milioane lei.

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale, consideră că „preţul sacrificării a 200.000 de IMM-uri anul trecut este mult prea mare pentru cei circa 260 milioane euro cât s-a colectat prin acest impozit la buget”.


Forfetarul, abia în 2011

Guvernul a promis că va înlocui impozitul minim cu unul forfetar, din a doua jumătate a acestui an. Potrivit unui proiect guvernamental, acest impozit ar urma să fie aplicat doar în sectoarele bănuite de cea mai mare evaziune. Pe lista celor 28 de servicii vizate se numără spălătoriile auto, hotelurile, touroperatorii, restaurantele, saloanele de înfrumuseţare, taximetria sau firmele de transport.

Însă aplicarea forfetarului va fi amânată până în 2011, deoarece FMI nu acceptă înlocuirea impozitului minim, datorită faptului că acesta reprezintă o sursă de bani sigură pentru buget.Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News