Finanţele vor să câştige mai mult din taxarea tichetelor de masă decât a dobânzilor

22

– Impozitarea de la 1 iulie cu 16% a dobânzilor şi a tranzacţiilor cu acţiuni, includerea tichetelor de masă în veniturile salariale şi taxarea în consecinţă sau obligativitatea achitării de contribuţii sociale şi pentru activităţile independente au devenit certe odată cu aprobarea miercuri, 23 iunie, de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului fiscal.

Finanţele introduc plata contribuţiilor sociale pentru persoanele cu activităţi independente în limita a 5 salarii medii anuale.

Cea mai mare sursă de venituri suplimentare la buget o constituie, însă, taxarea tichetelor de masă, care ar urma să aducă 345 mil. lei în ultimele şase luni din acest an, informează Ziarul Financiar.

În România sunt în prezent circa două milioane de beneficiari de tichete de masă, iar aplicarea impozitului de 16% şi a CAS i-ar putea determina pe mulţi angajatori să nu le mai acorde, impactul negativ asupra consumului putând ajunge la 1 mld. euro într-un an.

Din impozitarea dobânzilor la depozitele bancare cu 16%, Finanţele se aşteaptă să încaseze anul acesta 217 mil. lei, suma totală scontată de pe urma modificării Codului fiscal fiind de numai 600 mil. lei în şase luni.

Tot cu 16% vor fi taxate veniturile obţinute de pe piaţa de capital, din operaţiuni pe piaţa valutară sau monetară, impozitul fiind aplicat pe net, adică pe diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi plată trimestrială, cu decont final la sfârşitul anului şi cu posibilitatea recuperării eventualei pierderi dintr-un an în următorii 7 ani fiscali.Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News