Firmele de construcţii apropiate PDL sfidează criza cu profituri-record

14

– Chiar dacă sectorul construcţiilor a scăzut în 2009 cu 17%, unele companii de construcţii patronate de oameni de afaceri ai PDL au făcut profituri-record. Pentru Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, ori pentru Dorinel Umbrărescu de la UMB Spedition, criza nu a făcut decât să le mărească afacerile. Şi asta în condiţiile în care România are drumuri proaste şi autostrăzi doar pe hârtie.

Campionul afacerilor în construcţii pe anul 2009 este Nelu Iordache, care patronează compania de construcţii Romstrade din Giurgiu. Aceasta a înregistrat anul trecut un profit net de 31,6 milioane de euro (133,9 milioane de lei), dublu faţă de anul precedent.

Businessul Romstrade a crescut în condiţiile în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a avut un buget-record pentru ultimii cinci ani, investind aproape 1,2 miliarde de euro pentru construirea de autostrăzi şi reabilitarea de drumuri naţionale. Compania din Giurgiu a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 1,13 miliarde de lei (267,9 milioane de euro), în creştere cu 14% faţă de anul precedent, devenind cel mai mare constructor de pe piaţa locală. Romstrade a depăşit astfel Hidroconstrucţia, cu afaceri de 265 milioane de euro, care a ocupat în ultimii zece ani prima poziţie în topul companiilor de construcţii.


Romstrade a câştigat în perioada 2007-2009 în parteneriat sau în mod direct contracte cu statul în valoare de 600 milioane de euro, cel mai mare fiind reabilitarea drumului Transalpina pe o lungime de 148 km dintre Transilvania şi Oltenia, contract de 385 milioane de euro. Reabilitarea Transalpina a generat de altfel şi cel mai mare volum de lucrări pentru companie, în condiţiile în care Romstrade a primit o finanţare de 140 milioane de euro de la banca elveţiană Credit Suisse, sumă care a fost consumată integral anul trecut.

Şi afacerile lui Dorinel Umbrărescu (foto) au mers bine în 2009. Spre exemplu, una din companiile sale, UMB Spedition, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 932,4 milioane de euro, în creştere cu 44% faţă de anul 2008, când cifra de afaceri a fost de 649,5 milioane de lei. Dar asta nu e totul. O altă companie
de construcţii, controlată tot de Dorinel Umbrărescu, Tehnostrade SRL, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 645,2 milioane de lei, creşterea fiind tot de 44% faţă de 2008. Acum doi ani, cifra de afaceri a fost de 441,8 milioane de lei.

Deci, în 2009, într-un an puternic afectat de criză, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu din Bacău a obţinut datorită celor două companii (Spedition UMB şi Tehnostrade) un profit brut cumulat de 101,4 milioane de euro.

Integral pe www.cotidianul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata