Florarii „demodaţi” din Piaţa Chirigiu

6

Vreau să o consolez şi o întreb de preţuri.

—Păi avem de toate. Lalele, narcise, trompete, zambile, trandafiri. Noi nu punem cuţitul la gât să cumpere cineva. Mai lăsăm şi la preţ. Lăsăm la 15 lei, de la 20 de lei la snopul de lalele de 20 de fire, spune ea.
Deodată, nu-i mai pasă de preţuri şi continuă cu ale ei.

‘Să-i ia pe toţi hoţii care fac rele. Să se ducă la ăia care face mii şi mii de jmecherii. Nu la noi care nu ştim nici carte. Da, cât suntem de înapoiaţi, tot mai înţelegem ce se întâmplă. Auzim şi noi de la unul, de la altul. Nu le ajunge cât mănâncă. Ce vrea atâtea case şi bogăţii, că tot într-un pat se culcă’, spune florăreasa, care arată cu degetul tot spre clădirile somptuoase de vizavi.

O întreb de primarul Vanghelie.

-Aaa, el ne ajută. Ne-a susţinut. Dom primar spune: ‘lasă ţiganii mei acolo, că nu omoară, nu fură. Lasă să trăiască şi săracul şi du-te la ăia cu creion în mână, parfumaţi’, citează aceasta din primarul Sectorului 5, Vanghelie.

Schimbă registrul, după o serie de blesteme tipic ţigăneşti, pe care, le ascult cu multă răbdare.
‘Nu aducem flori din Olanda decât iarna. Acum aducem flori româneşti, de la ţărani de-ai noştri. Sunt din Copăceni. Acum în aprilie vine flori numai de la ţărani de la sere. Da şi ţăranii vinde o lună şi pe urmă, până la anul, stă pe tuşă’, îmi predă, ad-hoq, florăreasa o lecţie de marketing.

Preţurile nu sunt afişate, dar aflu că la angro lalelele sunt vândute cu 20 de lei snopul de 20 de fire, anturium, floare exotică, se vinde doar la bucată, cu 10 lei firul, garoafele sunt între 15 şi 20 de lei buchetul de 20 de fire, narcisele la 20 de lei 30 de fire, dar sunt şi buchete combinate, de la 35 de lei la 50 de lei.

Întreb o altă vânzătoare dacă face reduceri.

‘Depinde de stare. Ne uităm şi la om. Dacă am vândut bine, le facem şi reduceri de la 50 de lei, la 35 de lei, la aranjamente. Dacă n-am vândut, le dăm cu 50 de lei’, răspunde aceasta.
Florile ornamentale de grădină variază la preţ, între 2,50 lei şi 5 lei răsadul. Sunt şi arbuşti de 50 de lei.

Forfota din piaţă a scăzut. Am crezut că din cauza căldurii de prânz. Văd imediat motivul. Poliţiştii comunitari au coborât din maşină şi inspectează un teren viran, cu schelete de stâlpi din metal, aflat lângă o construcţie, tot din fosta fabrică de bere Rahova, cu numele ‘Bell Agio Cassa’.

Îi întreb pe poliţiştii comunitari de ce au venit. Unul dintre cei doi îmi răspunde că inspectează locul de unde au fost dezafectate mai multe construcţii de metal ale florarilor, amplasate fără autorizaţie. Crezând, probabil, că sunt turist, îmi recomandă să merg să vizitez expoziţia de flori de la ‘Bell Agio Cassa’.

Intru şi mă uit direct la preţuri. Este o expoziţie cu flori artificiale. Văd trandafiri din materiale sintetice. Ce-i drept par reali. Costă 69 de lei firul. Orhideele de butaforie se vând cu 145 de lei firul. Aranjamentele florale ajung până la 360 de lei. Sunt şi flori pentru buzunare mai mici, de 17 lei firul, margarete, 20 de lei firul, crizanteme, sau chiar de 8 lei firul, nişte trandafiri pitici, stranii.

Vorbesc cu vânzătoarea, singura persoană pe care o văd într-un spaţiu întins pe două etaje, de mai multe sute de metri pătraţi. Întreb care ar fi raţiunea ca cineva să cumpere flori de plastic, când alături este piaţa cu flori naturale. Ridică din umeri, apoi spune:

‘Să ştiţi că se vând. Mai ales că am avut şi discount de 50 la sută’, şi continuă explicându-mi că salonul a fost amenajat în urmă cu cinci ani, într-o hală veche a fostei fabrici de bere Rahova.

Revin în piaţă, atras de un scandal iscat între florari, care se înjură pe mai multe voci, certându-se pe locul de vânzare. Poliţiştii sunt ocupaţi cu inspecţia sau se fac că nu văd agitaţia. Mă retrag spre maşină, de tema ca ‘revolta verbală’ să nu degenereze. Cred că recurg la comenzi de flori pe Internet…

Doar câinii comunitari, cu marcaje de plastic verzi perforate în ureche, latră spre scandalagii, semn că le-a fost deranjat somnul de după-amiază.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata