FMI: Ar fi fost mai utilă creşterea TVA şi a cotei unice

0

Fondul Monetar Internaţional a discutat cu autorităţile române mai multe posibilităţi de reducere a deficitului bugetar, printre care şi creşterea TVA şi a cotei unice, dar şi trecerea la un impozit progresiv pe venit, a declarat sâmbătă (22 mai 2010) şeful misiunii FMI pentru România, Jefferey Franks, într-un comunicat transmis de Biroul de la Bucureşti al Fondului.

„Autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional sunt întru totul de acord că sunt necesare măsuri urgente de ajustare pentru a remedia situaţia economică gravă în care se află România. Am discutat mai multe posibilităţi şi combinaţia corectă de măsuri de care ar putea fi nevoie. FMI a sugerat o variantă care ar fi dus la o siguranţă sporită a măsurilor de creştere a veniturilor. Printre măsurile din sfera veniturilor discutate se numărau creşterea TVA şi a cotei unice, inclusiv trecerea la un impozit progresiv pe venit’, a precizat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI pentru România a mai adăugat că ‘dată fiind dimensiunea deficitului bugetar, în orice variantă ar trebuit să fie incluse şi măsuri dureroase de reducere a cheltuielilor publice. Opţiunea guvernului s-a concentrat în special pe reducerea cheltuielilor pe care Executivul le consideră a fi măriri nesustenabile a cheltuielilor, decise în ultimii ani’.

În comunicat se mai specifică faptul că ‘FMI recunoaşte că alegerea variantei care va fi aplicată aparţine guvernului şi este de acord că decizia guvernului va asigura rămânerea bugetul anului 2010 în limitele corecte’.

Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat vineri la postul de televiziune France 2 că situaţia din România s-a degradat mai mult decât au crezut experţii FMI. „Ca urmare, am cerut noi măsuri. Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25 la sută din salariile funcţionarilor. Noi am spus: ‘Nu. Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi’. Guvernul a spus ‘Nu, noi suntem cei care decidem‘. Şi ăsta e adevărul: Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, Guvernul român le-a ales”, a explicat directorul FMI.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a afirmat, încă pe data de 9 mai: ‘Aş vrea să reiterez un lucru pe care l-am mai spus şi îl repet: ar fi nedrept dacă, vreodată, cineva ar acuza Fondul Monetar Internaţional de acest program. Programul care a fost negociat şi încă este în curs de negocieri la detalii cu Fondul Monetar Internaţional este un program al Guvernului României. Repet: este un program al Guvernului României. Daca populaţia va fi nemulţumită, dacă programul va fi un eşec, nu Fondul va fi cel responsabil, ci instituţiile statului român, începând de la Preşedinte şi până la cea mai mică instituţie din angrenajul statului; sigur, inclusiv Guvernul, sau în primul rând Guvernul, care trebuie să execute programul pe care-l convine astăzi cu Fondul’.

Premierul Emil Boc a declarat, la încheierea discuţiilor cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, care a fost prezentă la Bucureşti, în perioada 27 aprilie -10 mai, că „Guvernul a optat pentru această soluţie care vizează impunerea unor măsuri de austeritate pentru sectorul bugetar”.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat vineri, într-un comunicat, că „în niciunul dintre scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20 la sută. Îmi este greu să înţeleg în ce măsură creşterea TVA la 24 la sută şi a cotei unice la 20 la sută i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat”.

Încercând să explice acest război al declaraţiilor, analistul Ilie Şerbănescu a apreciat vineri, într-o declaraţie în exclusivitate pentru Agerpres, că „poziţia FMI este una ipocrită„. Acesta consideră că lucrurile vor ieşi „prost de tot în această parte a lumii, iar, în parte, va fi şi vina FMI. Şerbănescu este de părere că ar fi fost mai bine să se recurgă la o creştere a taxelor decât la diminuarea salariilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata